Statele Unite vor creşte de patru ori cheltuielile militare în Europa

Data publicării:
GettyImages-85329596

Nu e un nou război rece, spun americanii, dar oficialii de acolo anunţă cvadruplarea cheltuielilor militare americane în Europa. Suma de aproape 800 de milioane de dolari pe anul acesta va creşte anul viitor la 3,4 miliarde, au declarat pentru New York Times surse din administraţia Obama. S-ar viza întărirea capacităţilor din ţările baltice, Ungaria şi România şi ar fi un răspuns la schimbarea mediului de securitate din Europa.

SUA identifică şi alte probleme mari în a căror soluţii vrea să investească mai mult, dar de pildă dacă bugetul pentru lupta anti-ISIS creşte cu 35% dar cel cu prezenţa în Europa, creşte cu 330%.

Destinaţia banilor arată şi ordinea priorităţilor. La o dezbatere pe tema strategiei militare, comandantul Forţelor Americane în Europa a spus că o Rusie care vrea să-şi ia revanşa e mai periculoasă decât ISIS.

În momentul de faţă America are 65.000 de soldaţi în Europa, aproape cât toată armata română. De asemenea, armata americană ţine tancuri şi artilerie în baze din statele Baltice, Polonia, Bulgaria şi România. Asta pe lângă scuturile şi radarele din Turcia, Polonia şi România.

Cvadruplarea cheltuielilor va alimenta întărirea forţelor aici. Sunt aşteptate mai multe vehicule de luptă şi mai multă artilerie grea care ar urma să stea permanent pe flancul estic.

Partea aceasta a Europei tinde să devină o insulă de putere a Washingtonului, dar ţările din Est îmbrăţişează ideea. Anul trecut NATO a anunţat înfiinţarea a șase noi centre de comandă pe flancul estic şi planul de a aduce aici 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere.

Guvernele din regiune cer mai mult. Polonia vrea baze permanente ale NATO cu câte 5.000 de soldaţi fiecare, iar România vrea o flotă NATO în Marea Neagră.

Tot la Marea Neagră se înmulţesc şi navele de război ale Rusiei. Anexarea Crimeei, campania controversată dusă în Siria şi încălcările repetate ale spaţiilor aeriene aparţinând statelor NATO au condus toate la o singură concluzie - Rusia e un actor dificil. Ba mai mult, e un actor care în ciuda dificultăţilor financiare şi-a făcut din modernizarea armatei o prioritate.

Provocările vin de pe ambele părţi ale baricadei. Dar Vestul poate juca cartea economică. Analiştii de politică externă spun că e un moment bun ca Rusia să înghită pe nemestecate o lărgire a puterii americane în regiune. Asta fiindcă de ceva timp înmoaie tonul în discuţia cu occidentul pentru a obţine ridicarea sancţiunilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri