STUDIU. Oceanele vor inunda sute de orașe din SUA, Asia și Europa, în următorii 20, 40 și 80 de ani

Data actualizării: Data publicării:
inundatii
Foto: Shutterstock

Oamenii de știință au încercat în ultimii ani să atragă atenția asupra pericolelor pe care le pune ridicarea nivelului oceanelor, un fenomen cauzat de încălzirea globală. Iar acum, un studiu arată care vor fi consecințele schimbărilor climatice, în următorii 20, 50 și 80 de ani, relatează CNN.

inundatii
Foto: Shutterstock

Orașe precum New York, Boston, San Francisco sau Miami ar putea dispărea de pe fața pământului, inundate de apa oceanelor. În pericol sunt toate orașele aflate în zonele de coastă. "Această cercetare ne arată exact care va fi impactul încălzirii globale asupra vieților noastre. Numărul oamenilor care vor fi afectați de inundații va crește mai repede decât nivelul mării", a declarat Benjamin Strauss, autorul studiului.

Acesta susține că studiul său nu este "un scenariu apocaliptic", dar este important să fie tratat cu seriozitate de către autorități, care ar trebui să ia măsuri mai drastice pentru reducerea emisiilor de carbon la nivel mondial.

Studiul arată că orașul Miami, care deja este afectat anual de inundații masive și a cheltuit până acum milioane de dolari pe reparații, nu a fost inundat până acum nici măcar pe 10% din suprafața care va fi afectată în următorii ani.

"Între 165 și 180 de comunități vor fi inundate în următorii 15-20 de ani, numărul lor va crește la 270-360 în următorii 40 de ani, în funcție de rapiditatea cu care crește nivelul oceanelor, iar până la sfârșitul secolului 480 de comunități vor fi afectate, asta în parametrii unei creșteri moderate a nivelului oceanelor", a declarat Erika Spanger-Seigfried, analist climatic.

În pericol sunt și orașe din Europa, Asia sau Nordul Africii. O analiză a Washington Post arată că orașele din țările sărace, cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor, vor avea cel mai mult de suferit. Printre acestea se numără orașe din China (Shenzen, Guangzhou, Zhanjing), SUA (New Orleans), Ecuador (Guayaquil), Vietnam (Ho Chi Minh), India (Mumbai), Indonezia (Palembang), Coasta de Azur (Abidjan), Bangladesh (Khulna).

În Europa, orașele care vor pierde teritorii din cauza creșterii nivelului mării sunt Atena, Istanbul și Napoli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri