Suedia a ridicat nivelul de alertă antiteroristă la 4 din 5

Data publicării:
GettyImages-170126876 1

Constantin Drăgan, coresondent RFI în Suedia, a explicat în direct la Digi24 cum a ajuns Suedia să se îngrijoreze de un atac terorist pe teritoriul său.

Este vorba despre mai mult de atât. Suedia se îngrijorează de atacuri teroriste așa cum se îngrijorează toate țările din Europa. E adevărat că până acum Suedia a fost o țară destul de relaxată la acest capitol. Prim-ministrul Stefan Löfven declarase chiar joi, într-o conferință de presă, că Suedia a dat dovadă de multă naivitate, neacceptând ideea că niște cetățeni ai săi ar putea să fie implicați în acte teroriste”, a relatat jurnalistul Constantin Drăgan.

Serviciile de securitate suedeze au dezvăluit că aproximativ 300 de cetățeni suedezi au plecat în Siria sau Irak pentru a se alătura Statului Islamic.

Aproximativ 123 s-au întors, o parte pentru a beneficia de îngrijiri medicale subvenționate de sistemul suedez de sănănate”, mai relatează corespondentul RFI.

Cât despre arestarea de ieri, acel suspect se numește Mutar Muthanna Majid, are 25 de ani și este suspectat de participarea la pregătirea unor operațiuni teroriste. A fost arestat undeva într-un centru pentru azilanți din nordul Suediei. Informațiile care s-au dat sunt destul de firave deocamdată, toate sunt ținute secrete. Unii martori au declarat că în jur de 8-9 persoane au fost arestate în total, dar nimic nu este confirmat”, a mai spus jurnalistul RFI.

De asemenea, premierul suedez a spus că de acum înainte se va proceda la înterceptări de comunicații, inclusiv cele electronice, se vor instala camere de supraveghere în locurile cu risc ridicat de a fi atacate, precum redacțiile instituțiilor media și sediile religioase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri