Summit pentru viitorul Moldovei. Președintele Iohannis reprezintă România la Riga

Data publicării:
Eastern-Partnership-Civil-Society-Conference

FOTO: eu2015.lv

Potrivit presei internaţionale, tema reuniunii din Letonia va fi situaţia din Ucraina. Criza din această ţară a început acum doi ani, imediat după summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, la care preşedintele de atunci, Viktor Ianukovici, a respins acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat că ţara sa doreşte să primească asigurări, la summitul cu UE de joi şi vineri, că Ucraina este un candidat potrivit pentru aderarea la UE şi că ucrainenii vor putea călători fără vize în Europa de anul viitor, relatează site-ul Euractiv, citat de Mediafax.

Preşedinţia letonă a catalogat reuniunea drept un „summit de supravieţuire” al Parteneriatului Estic.

Bruxellesul a semnat deja un Acord de liber-schimb cu Kievul, care urmează să fie împlementat de anul viitor.

Președintele Iohannis merge la Riga, premierul Ponta la Chișinău

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, joi şi vineri, la Riga, în Letonia, unde va participa la summitul Parteneriatului Estic, având programată cu această ocazie şi o întâlnire cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Conform programului oficial, Iohannis va participa, joi seara, şi la dineul de lucru oferit de președintele Letoniei. Înaintea plecării la Riga, joi, în jurul orei 16.00, preşedintele va susţine o declaraţie de presă la Aeroportul Henri Coandă.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunțat că merge joi la Chișinău, unde va avea o întâlnire cu omologul său, Chiril Gaburici. El a cerut miniștrilor care au în derulare proiecte cu Republica Moldova să-i prezinte un bilanț și a subliniat că vrea ca România să rămână „cel mai serios și mai important partener al Moldovei”. Această susținere nu este doar „din vorbe”, ci se materializează în investiții, susține Victor Ponta.

Presa internațională a remarcat, însă, că ambițiile europene ale Moldovei au slăbit, cu atât mai mult cu cât nici Europa nu a dat imboldul de care ar fi avut nevoie Chișinăul. Oamenii din zonele rurale ale Moldovei sunt îngrijorați că „dacă intri în UE, toată lumea devine gay” și că birocrații de la Bruxelles nu te vor lăsa să ții animale pe lângă casă. Sunt perspective alarmante încurajate în Moldova de televiziunile ruse, de partidele proruse și de o Biserică Ortodoxă profund conservatoare, obedientă Moscovei, scrie, joi, „The New York Times”, într-un articol intitulat „Moldova se uită la îmbrățișarea Rusiei, după ce flirtul cu Europa s-a cam încheiat”.  

Ce înseamnă Parteneriatul Estic

Parteneriatul Estic, iniţiat de Polonia şi Suedia, a fost lansat în 2009 cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile între UE şi Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia şi Republica Moldova.

Însă acest program nu oferă fostelor republici sovietice perspectiva aderării la Uniune, în pofida faptului că reia angajamentele folosite în cadrul procesului de extindere a blocului european.

Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat acorduri politice şi comerciale cu UE vara trecută şi vor să adere la blocul european.

Uniunea plănuieşte să consolideze relaţiile cu aceste trei ţări, diferenţiindu-le de ceilalţi membri ai Parteneriatului, Azerbaidjan, Armenia şi Belarus.

O luptă pentru influenţă între Bruxelles şi Kremlin - care a culminat cu conflictul armat din estul Ucrainei şi impunerea unor sancţiuni occidentale Moscovei - provoacă îngrijorări în Occident cu privire la izbucnirea unui nou Război Rece.

Rusia prezintă drept o lovitură de stat îndepărtarea de la putere, anul trecut, a fostului preşedinte prorus al Ucrainei prin proteste de masă şi îndepărtarea ţării de Moscova în vederea apropierii de Bruxelles.

Pierderea Ucrainei a reprezentat o lovitură pentru planurile preşedintelui rus Vladimir Putin de a înfiinţa o Uniune Vamală Eurasiatică în paralel cu UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri