Surpriză la Sofia. Mogulul media propus pentru șefia serviciilor, gata să se retragă

Data publicării:
delian peevski - 5783544-AFP Mediafax Foto-NIKOLAY DOYCHINOV

„Am acceptat să îmi asum îndatoririle de șef al Agenției pentru Siguranța Națională în numele cetățenilor bulgari. Tot în numele lor, sunt gata să accept o decizie a celei de-a 42-a Adunări Generale (parlament - n.r.) de a revoca alegerea mea”, spune Peevski în scrisoarea citată de presa bulgară.

Anunţul numirii sale a dus la reacţii dure atât din partea preşedintelui bulgar, care a spus că nu mai are încredere în guvern, cât şi din partea populaţiei. Peste 10.000 de bulgari au ieşit vineri seară în stradă, la Sofia, şi alți 50.000 în întreaga ţară, în semn de protest faţă de ocuparea acestei funcţii de către unul dintre cei mai controversaţi proprietari media şi politicieni din ţara vecină. Alte proteste au fost anunţate pentru această seară în capitala bulgară. 

Cine este Delian Peevski

Delian Peevski, născut pe 28 iulie 1980, este fiul Irenei Krațeva, care conduce mai multe ziare și televiziuni din Bulgaria. 

În august 2005, în perioada guvernului condus de Serghei Stanișev, a primit postul de ministru adjunct în Ministerul pentru Situații de Urgență. El se ocupa de rezerva statului. Peevski a fost și membru al comitetului ce emitea licențe pentru comerțul cu armament. În 2007 a fost dat în judecată pentru șantaj și dat afară din post. 

Peevski face parte din grupul parlamentar al partidului etnicilor turci Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți. Din iunie 2009, este membru al comisiei parlamentare pentru securitate internă și ordine publică, iar din ianuarie 2010 al comisiei parlamentare pentru afaceri juridice. 

După alegerea în funcție, vineri, Peevski a spus că va acționa numai în interesul Bulgariei și a refuzat să discute cu presa.

Șantaj în Parlament

Liderul socialiștilor, Serghei Stanișev, i-ar fi amenințat pe parlamentarii săi, spunându-le să voteze nominalizarea lui Peevski. Premierul Plamen Oreșarski le-ar fi spus că, dacă nu susțin nominalizarea, Cabinetul va demisiona. El a fost susținut de Stanișev în acest avertisment.

Cei doi au mai spus că vor fi organizate manifestații antiguvernamentale de către „grupuri criminale” și că Peevski are duritatea suficientă pentru a face față situației. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri