Suspiciuni de otrăvire. Un opozant al lui Putin s-a îmbolnăvit brusc

Data publicării:
karamurza

Doctorii spun că ar suferi de insuficienţă renală, dar prietenii lui privesc cu suspiciune îmbolnăvirea sa bruscă.

Kara-Murza era prieten foarte bun cu Boris Nemţov, politicianul asasinat în februarie la Moscova.

El participase la întocmirea raportului despre războiul din Ucraina. Raportul documentează prezența trupelor ruse în estul Ucrainei.

Vladimir Putin, a cărui popularitate se situează la 86 la sută, a negat implicarea trupelor ruse în conflict. Mai mult, Vladimir Putin a aprobat de curând o lege care clasifică drept secrete militare detaliile despre soldaţii morţi în operaţiunile speciale ale armatei ruse, indiferent dacă acestea se desfăşoară pe timp de pace sau de război. De aici şi controversa, pentru că decretul liderului de la Kremlin vine într-un moment în care Rusia este acuzată că trimite clandestin soldaţi în Ucraina, în sprijinul separatiştilor rusofoni care luptă cu armata Kievului.  

Soţia opozantului rus Vladimir Kara-Murza Jr., care s-a îmbolnăvit în mod misterios la începutul săptămânii, la Moscova, cere ca acesta să fie transferat de îndată în Europa sau Israel pentru a fi supus unor teste toxicologice şi afirmă că starea sănătăţii nu i s-a ameliorat, relatează postul de radio Europa Liberă, citat de Mediafax.

Potrivit soţiei sale, Kara-Murza prezintă „simptome de otrăvire”. Ea a declarat că hemodializa la care a fost supus în tratarea insuficienţei renale „nu a avut niciun efect” şi a cerut ca bărbatul să fie transferat cu avionul din Rusia la un centru medical în Europa sau Israel, unde poate fi testat toxicologic complet şi tratat.

Tatăl lui Kara-Murza a declarat joi pentru postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) că „situaţia pare să fie mai gravă” decât credea.

„Rinichii săi au încetat să mai funcţioneze seara. Iar Volodia (Vladimir Kara-Murza Jr.) este în viaţă acum mulţumită unui rinichi artificial şi hemodializei, care poate conduce la leziuni la nivelul altor organe", spunea el, adăugând că „plămânii săi sunt ventilaţi artificial. Este conectat la zece dispozitive”.

Tatăl lui Kara-Murza este jurnalist al serviciului rus RFE/RL.

Familia activistului a fost prudentă în declaraţii publice cu privire la un eventual act criminal, subliniind că până în prezent nu există nicio probă care să susţină această ipoteză.

Tatăl a spus că medicii ruşi cred că fiul său s-ar putea să fi ingerat o cantitate periculoasă de antidepresive, pe care e posibil să fi început să le ia după asasinarea lui Nemţov, în urmă cu trei luni.

Kara-Murza Jr., în vârstă de 33 de ani, este coordonator la Open Russia, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) fondată de către fostul magnat Mihail Hodorkovski, un critic extrem de dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a ispăşit zece ani de închisoare în Rusia şi care în prezent trăieşte în Elveţia.

Kara-Murza jr. s-a îmbolnăvit la o zi după ce ONG-ul a publicat un film documentar care acuză Guvernul Republicii Cecenia, condus de aliatul Kremlinului în regiune, Ramzan Kadîrov, de corupţie şi abuzuri în domeniul drepturilor omului.

O sursă din Congresul Statelor Unite a declarat pentru RFE/RL că diplomaţi americani şi britanici de la Moscova se coordonează în vederea unei eventuale evacuări medicale din Rusia a lui Kara-Murza, care are dublă cetăţenie - rusă şi britanică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri