T. Băsescu: La un consiliu european, Iohannis nu a observat și nu a amendat o prevedere care ne dezavantaja, or ăsta a fost jocul Germaniei

Data publicării:
ioahnnis cu tusk - presidency

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, fostului președinte Traian Băsescu i s-a cerut să facă o caracterizare a activității pe care o desfășoară succesorul lui, Klaus Iohannis.

Cred că e mai puțin implicat sufletește, spre exemplu. Se face această comparație la dinamismul pe care eu îl aveam - bun, rău, acceptat, neacceptat, dar eu eram prezent. Iar domnul Iohannis are cu totul altă abordare, se limitează strict la partea de reprezentare, fără a se implica foarte mult – și nu vreau să insinuez ceva foarte rău, dar se pare că și cu oarecare superficialitate - în pregătirea chiar acestor evenimente care țin de activitatea de politică externă”, a declarat fostul președinte.

Întrebat la ce se referă, el a dat un exemplu de la un summit european în care s-a discutat despre unificarea pieței energetice a UE, unde s-a luat o decizie ce dezavantaja România, iar președintele Iohannis, a arătat Traian Băsescu, nu a sesizat aceasta și nu a amendat prevederea respectivă, ceea ce a fost în interesul Germaniei.

Îmi aduc aminte o concluzie a unui consiliu european în care s-a discutat de unificarea pieței energetice a UE, dar, deși ne dezavantaja total, domnia sa nu a observat și nu a amendat prevederea că...piață unificată, piață unificată, dar prețurile de achiziție rămân secrete! Or, ăsta a fost jocul Germaniei, care are un rabat special în relațiile cu Federația Rusă, în timp ce....Deci, cum, pentru mine, care sunt una dintre țările care achiziționează cel mai scump din Federația Rusă, de importanță majoră...?” - a arătat fostul președinte.

Întrebat dacă poate un președinte al unei țări de la marginea Europei să schimbe o astfel de decizie, Traian Băsescu a răspuns: „Da!”. Și apoi a explicat procedura: „Cu 48 de ore înainte, președintele Consiliului European, în speță Donald Tusk, trimite tuturor membrilor Consiliului European proiectul de concluzii, deci proiectul deciziilor. În acel moment, dacă sunt lucruri care nu convin țării tale se începe o mișcare absolut normală, adică: pui consilierii să sune la omologii de la cabinetul lui Donald Tusk, să zică: atenție, România nu e de acord cu formularea de la art.18 pe paragraful 5 și propunerea noastră de formulare este... asta; pui consilierii să sune la cabinetul președintelui Comisiei Europene. Se produce discuția președintele României cu Jean-Claude Juncker sau cu Tusk, care la rându-le, înainte să facă modificarea, informează și statele membre: vedeți că România...Și în sfârșit, la două cancelarii e bine să pui consilierii să sune: la Cancelaria președintelui Hollande, pe care îl avertizezi: nu ne convine formularea de la... și la Cancelaria cancelarului Merkel, pe care îl avertizezi că nu-ți convine ceva. Cu certitudine, dacă ai declanșat această informație, că România nu este de acord cu o anume formulare, vă asigur că se vor găsi soluții pentru ca și România să plece mulțumită de la Consiliu”, a punctat fostul președinte.

Consilul european la care face referire fostul președinte Traian Băsescu a avut loc în martie 2015 și avea ca temă, între altele, transparența contractelor cu furnizorii de energie pentru piața europeană. Scopul acestei uniuni energetice este de a reduce dependența Uniunii ge gazul rusesec și de a împiedica Gazprom să practice prețuri preferențiale în relațiile cu diferite țări. Înaintea Consiliului, Polonia, de pilda, aflase că vecinii germani cumpără gaz cu 310 dolari la mia de metri cubi, în timp ce pentru Varșovia prețul de livrare al Gazprom era de 370 de dolari, după cum scrie Business24.

Interviul integral acordat de Traian Băsescu la Digi24 poate fi urmărit AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri