Țara care va prelua preşedinţia UE se opune pedepsirii statelor care nu vor să primească refugiaţi

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Guliver/GettyImages

Estonia, ţara care va prelua preşedinţia UE din 1 iulie, se opune pedepsirii, prin sistarea fondurilor, statelor est-europene care refuză să primească refugiaţi, relatează Reuters.

Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Guliver/GettyImages

Ministrul eston de Interne Andres Anvel a declarat că o astfel de măsură va diviza şi mai mult Europa în loc să o unească.

„Nu cred că vreo pedeapsă prin buget sau prin pedepse financiare este bună, pentru că înţelegem că Europa este o familie din ţări foarte diferite”, a spus el într-un interviu telefonic de la Tallinn.

„Trebuie să ne uităm mult în viitor pentru a nu strica ceva. Nu ne mai trebui noi ieşiri, ar face Uniunea Europeană mai slabă”, a adăugat Anvel.

Comisia Europeană a anunţat marţi că va deschide procedura de infringement împotriva Ungariei, Poloniei şi Cehiei, pentru refuzul lor categoric de a primi solicitanţi de azil din Italia şi Grecia.

Acest pas reprezintă o escaladare bruscă a disputelor UE privind migraţia. Astfel de scrisori reprezintă primul pas în aşa-numita procedură de infringement, pe care CE o poate deschide împotriva statelor UE care nu îşi îndeplinesc obligaţiile legale.

Polonia şi Ungaria au refuzat să preia vreun migrant în baza planului convenit în 2015 pentru transferul a 160.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia – ţări depăşite de afluxul de oameni din Orientul Mijlociu şi Africa.

Cehia a acceptat iniţial 12 persoane din totalul de 2.691 alocate prin mecanismul de cote, dar în iunie a anunţat că nu va mai accepta niciun migrant, invocând motive de securitate.

O serie de atacuri islamiste din vestul Europei, începând de la sfârşitul lui 2015, a atras atenţia asupra securităţii publice, iar unele voci pun atacurile pe seama primirii de refugiaţi în Europa.

Disputele din interiorul comunitar vin într-o perioadă în care unitatea şi hotărârea blocului comunitar sunt puse la încercare de Brexit, de creşterile economice slabe şi de ascensiunea populiştilor şi euroscepticilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri