Țara în care parlamentarii nu își mai pot angaja rudele

Data publicării:
adunarea nationala franta - getty

Adunarea Naţională franceză a adoptat, joi, o interdicţie ca parlamentarii să-şi angajeze colaboratori membri ai familiei, informează News.ro.

adunarea nationala franta - getty
FOTO: Gulliver / Getty Images

Deputaţii au dat undă verde printr-un vot prin ridicarea mâinii articolului 4 al proiectului legii ordinare „pentru încrederea în viaţa publică” care prevede această interdicţie, aşa cum au făcut miercuri în privinţa membrilor Guvernului.

Această interdicţie era o promisiune a candidatului Macron, după scandalul presupuselor angajări fictive ale membrilor familiei lui François Fillon, care a afectat campania prezidenţială.

La fel ca în ajun, când interdicţia le-a fost impusă membrilor Guvernului, un amendament al raportorului Yaël Braun-Pivet precizează dispozitivul.

Vor fi interzise angajările membrilor familiilor ”în privinţa familiei apropiate” - soţ, ori soţie, partener Pacs, concubin ori concubină, părinţi şi copii, dar şi cei ai soţului ori soţiei, partenerului ori partenerei Pacs sau concubinului ori concubinei.

Pedeapsa prevăzută în cazul încălcării interdicţiei este de trei ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 45.000 de euro.

În privinţa angajării oricărei alte persoane din al doilea cer de rude - care au o ”legătură familială”, membru sau fost membru al familiei - este obligatorie o declaraţie în acest sens, ca în cazul angajării încrucişate - angajarea unui colaborator din familia altui ales sau ministru.

Aceeaşi interdicţie a angajării membrilor propriei familii ”apropiate” se va aplica aleşilor locali la cabinetele lor.

În privinţa recrutării de către primari sau preşedinţi ai unor comunităţi de peste 20.000 de locuitori, al oricărui alt membru sau fost membru al propriei familii sau a familiei partenerului ori partenerei, este necesară depunerea unei declaraţii la Înalta Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri