Taxă pe șomeri | Sute de persoane arestate la un protest din Belarus

Data publicării:
arestare belarus

Autorităţile bieloruse au arestat sâmbătă după-amiază sute de persoane, inclusiv jurnalişti şi activişti, în timpul protestelor izbucnite la Minsk faţă de o aşa-numită taxă pentru „paraziţii sociali” impusă împotriva şomerilor de către preşedintele Lukaşenko. Mii de persoane au sfidat interdicţia impusă adunărilor publice şi au ocupat străzile în marile oraşe bieloruse, scandând „fasciştii” în direcţia forţelor de ordine, scrie News.ro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În ultimele săptămâni au existat proteste sporadice faţă de taxa de 230 de dolari pe care trebuie să o plătească toate persoanele neangajate de peste şase luni în Belarus.

Preşedintele Lukaşenko a insistat că nu va abroga controversata taxă, care ar insufla disciplină în rândul persoanelor neinteresate de muncă.

Opoziţia susţine că această taxă îi pedepseşte în mod nedrept pe oamenii care nu pot să-şi găsească un loc de muncă în Belarus.

Organizatorii au denumit protestele „Ziua Libertăţii”, făcând trimitere la naţiunea bielorusă independentă care a rezistat doar şase luni după Primul Război Mondial.

În Minsk, marşul a avut loc cu ocazia aniversării a 99 de ani de la proclamarea Republicii Populare Belarusă.

Protestatarii au încercat să ocupe o arteră principală din capitala bielorusă, dar înaintarea acestora a fost blocată de către forţele de ordine, care au arestat sute de persoane, inclusiv jurnalişti care acopereau marşul din Minsk.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri