Tensiuni din cauza avionului românesc care survolează Transnistria. Tiraspolul cere Rusiei să intervină

Data publicării:
avion 1

 

FOTO: WIKIPEDIA

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, și co-președintele din partea transnistreană în Comisia Unificată de Control, Oleg Beliakov, s-au întâlnit, marți, la Moscova cu factori de decizie din Ministerul rus de Externe.

Presa de la Tiraspol a relatat că au mai fost discutate și „chestiuni legate de misiunea de pacificare de la Nistru”, misiune controlată militar de Federaţia Rusă, „situația creată în jurul Transnistriei”, precum și propunerile rusești pentru reglementarea transnistreană, în contextul reluării negocierilor în formatul 5+2.

La finele lunii trecute, regimul separatist de la Tiraspol a anunțat că și-a pus apărarea antiaeriană în stare de alertă pentru că România ar fi încălcat „spațiul aerian transnistrean”.

Chişinăul a anunțat anterior că a închiriat un avion privat de mici dimensiuni din România pentru efectuarea unor lucrări de cartografiere, lucru despre care Tiraspolul a fost anunțat încă de la începutul anului.

Delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC), comisie care monitorizează situația din Zona de securitate de la Nistru, a precizat că asemenea „lucrări de aerofotografiere şi de scanare laser a imobilelor” în scopuri civile au mai fost efectuate în anii 2007 și 2015, iar datele au fost transmise și administrației de la Tiraspol.

Delegația Chișinăului a amintit că permisiunea de survol, inclusiv asupra Zonei de Securitate, nu este de competența CUC, ci doar a autorității de aviație civilă a Republicii Moldova.

Citiți și:

Apărarea antiaeriană din Transnistria, plasată în poziție de luptă după ce un avion românesc ar survola teritoriul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri