Teroristul din tren, surprins de acuzaţii: Bărbatul susţine că nu are legături cu grupări teroriste

Data publicării:
gara de nord paris franta getty

ACTUALIZARE 13.30

La audieri, teroristul din trenul Thalys s-a declarat surprins de amploarea incidentului pe care l-a provocat vineri seara. "Mi se pare chiar caraghios că gestul meu a fost interpretat drept un act de terorism", a declarat el anchetatorilor.

Potrivit avocatului său, marocanul de 26 de ani nu avea unde să locuiască la Bruxelles şi obişnuia să doarmă într-un parc. Acolo pretinde că a găsit o valiză cu arme şi aşa i-a venit ideea să îi jefuiască pe pasagerii unui tren. El a mărturisit că, în ultimele şase luni, a călătorit în mai multe ţări, inclusiv în Germania, Austria şi Franţa, dar n-ar fi ajuns niciodată în Turcia şi, cu atât mai puţin, în Siria.

Deşi neagă orice colaborare cu grupări teroriste, bărbatul era de mai multă vreme în atenţia serviciilor de informaţii ca adept al islamismului radical.

Cert este că gestul său a pus din nou în discuţie siguranţa în mijloacele de transport, vizate şi în trecut de atacuri teroriste.


Franţa a sporit măsurile de securitate ca urmare a atacului armat din trenul internaţional Amsterdam-Paris. A fost suplimentată paza din gări, iar echipaje pe poliţie vor patrula în interiorul trenurilor. Chiar şi în aceste condiţii, călătorii sunt îngrijoraţi, mai ales că teroriştii nu se împiedică de acest tip de controale. Soldatul american care a fost rănit în timp ce se lupta cu atacatorul din tren a ieşit din spital şi se va întâlni mâine cu preşedintele francez Francois Hollande.

În Gara de Nord din Paris, cea mai aglomerată staţie din Europa şi una dintre cele mai aglomerate din lume, cu circa 190 de milioane de călători anual, sosesc zilnic, fără niciun fel de probleme, mai multe trenuri de mare viteză de la Amsterdam. Dar, după atacul de vineri, autorităţile franceze nu vor să mai rişte nimic.

În Paris existau deja trupe armate ce patrulau în interiorul gărilor. Dar acest nou incident a determinat oficialităţile să ia măsuri suplimentare. Acum există mai multe patrule de poliţişti, atât în interiorul trenurilor, cât şi în gări şi zonele de verificare a bagajelor.

Călătorii se tem că noile măsuri de securitate ar putea fi insuficiente.

Nu sunt sigură că o sporire a pazei va ajuta în mod automat. Sunt multe acte teroriste care se întâmplă în avioane care au multă pază”, spune o localnică din Paris.

Nu ştiu dacă problema e că nu sunt suficiente măsuri de securitate, ci mai degraba că teroriştii reuşesc să treacă de ele. Cred că ar trebui întărite măsurile de securitate în toate trenurile, nu doar în Thalys, Eurostar şi celelalte linii mari”, este de părere un tânăr francez.

Spencer Stone, soldatul american care a fost rănit în timp ce îl imobiliza pe atacatorul din tren, a fost externat. Tânărul de 23 de ani a fost cel care şi-a asumat cel mai mare risc, dar antrenamentul în arte marţiale şi fotbal american l-au ajutat să scape cu viaţă.

Mă bucur că a acţionat rapid şi cred că asta a făcut diferenţa”, a declarat Brian Stone, tatăl lui Spencer Stone.

Autorităţile de la Madrid au confirmat că marocanul de 26 de ani a locuit în Spania timp de şapte ani, în oraşul Algeciras, din sudul ţării. Bărbatul era în atenţia serviciilor de informaţii din Spania şi Franţa din cauza legăturilor sale cu islamul radical.

În luna mai a acestui an a fost localizat în Berlin. De acolo a călătorit în Turcia, apoi s-a mutat în Belgia. La audieri, atacatorul a negat orice legătură cu grupările teroriste. Le-a spus anchetatorilor că plănuia un jaf în tren şi că a găsit întâmplător armele, într-un rucsac, într-un parc din Bruxelles.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri