Traficul de influență și blocarea intenționată a reformelor la nivel înalt în Ucraina, denunțate de ministrul demisionar al economiei

Data publicării:
petro porosenko fb-1

 

FOTO: Petro Poroşenko / Facebook

Am decis astăzi să demisionez din funcția mea de ministru al dezvoltării economice și al comerțului din Ucraina. Motivul îl constituie intensificarea bruscă și sistematică a tentativelor de blocare a reformelor importante în țara noastră”, a declarat Aivaras Abromavicius într-o conferință de presă.

Denunțând „măsuri active care urmăresc să paralizeze munca noastră pentru reforme”, el a citat în special tentative de impunere a unor persoane „dubioase” în echipa sa și în posturi-cheie în întreprinderile publice.

Numit în acest post în decembrie 2014, după înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici și sosirea la putere a politicienilor prooccidentali care promiteau să eradicheze flagelul corupției, acest lituanian de origine, fost cadru de conducere al unui fond suedez, promisese să utilizeze „metodele cele mai radicale” pentru a reforma țara.

Împreună cu ministrul finanțelor — de origine americană — Natalie Jaresko, ministrul Abromavicius (40 ani) era considerat un om-cheie în aplicarea reformelor promise de președintele Petro Poroșenko și solicitate de furnizorii de fonduri Kievului, precum Fondul Monetar Internațional.

„Cred că Aivaras trebuia să rămână ministru și să continue reformele”, a scris pe rețeaua de socializare Facebook președintele Poroșenko după ce s-a întâlnit cu Abromavicius.

Șeful statului, potrivit Constituției ucrainene, nu are nicio putere asupra formării guvernului.

Într-o declarație comună, mai mulți ambasadori occidentali la Kiev — în special american, britanic, francez și german — s-au declarat „foarte dezamăgiți” de această demisie.

„Este important ca liderii Ucrainei să lase deoparte diferendele lor, depășind interesele care au împiedicat progresele țării timp de decenii, și să meargă înainte cu reformele indispensabile”, au pledat ei.

Ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt a salutat pe contul său Twitter în persoana ministrului demisionar pe unul dintre „marii campioni ai reformelor guvernului”.

Investitori și analiști s-au pus de acord în a spune că corupția rămâne o frână considerabilă în calea dezvoltării Ucrainei, țară angajată de doi ani într-un conflict armat devastator cu separatiștii proruși în Est, într-o perioadă de profundă criză economică și aflată sub perfuzii financiare.

În clasamentul său pe anul 2015 pentru percepția asupra corupției, organizația Transparency International a clasat Ucraina pe locul 130 din 168, poziție ameliorată cu un singur punct în raport cu 2014.

Potrivit economistului Olexandr Parachtchi de la societatea de investiții Concorde Capital, această demisie-șoc — care mai trebuie să fie aprobată de parlament pentru a deveni efectivă — constituie „un semnal îngrijorător pentru investitorii străini”.

Premierul Arseni Iatseniuk și-a exprimat regretul față de această decizie luată „sub presiune politică”: „A demisiona înseamnă a fugi de pe câmpul de bătălie”, a spus el.

Pentru a-și explica plecarea, Abromavicius a denunțat „o tentativă clară de a se stabili un control asupra fluxurilor financiare, în primul rând în cadrul (operatorului gazier ucrainean) Naftogaz, precum și în industria apărării”.

„Echipa mea și cu mine nu vrem să servim de acoperire unei corupții flagrante, să fim marionete sub controlul celor care vor — păstrând imaginea fostei puteri — să stabilească un control asupra banului public”, a spus el.

El l-a denunțat în special pe Igor Kononenko, unul dintre șefii „Blocului Petro Poroșenko” în parlament și considerat de presă una dintre „eminențele cenușii” ale președintelui ucrainean.

Potrivit ministrului demisionar, Kononenko — sprijinit de administrația prezidențială — a încercat să-i impună numirea unui adjunct responsabil în special de Naftogaz, societate care administrează dificilele relații cu compania rusească Gazprom.

Kononenko a calificat aceste declarații drept „reacție emoțională”, potrivit agenției Interfax.

Acuzațiile lui Abromavicius au fost susuținute de încă o înaltă personalitate a luptei anticorupție în Ucraina: guvernatorul regiunii Odesa și ex-președinte georgian Mihail Saakașvili, aflat în conflict deschis cu premierul Iațeniuk.

„Toate inițiativele noastre care urmăresc schimbări în întreprinderile publice sunt blocate personal de primul ministru la impulsionarea lui Igor Kononenko și a altor grupuri de presiune”, a scris el pe pagina sa de Facebook, invitând la o remaniere ministerială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri