Trump a semnat protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO

Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO, a anunţat Casa Albă.

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/GettyImages

Senatul SUA a aprobat, luna trecută, cu o majoritate clară extinderea NATO la Muntenegru, sperând că va transmite astfel un mesaj că Statele Unite vor contracara orice eforturi ale Rusiei de a-şi spori influenţa în Europa, precizează News.ro.

De când Muntenegrul a fost invitat să adere la Alianţă, în decembrie 2015, 25 de state membre NATO au ratificat aderarea.

Cu toate acestea, statul nu va putea participa la summitul de pe 25 mai, de la Bruxelles, ca membru cu drepturi depline. În contextul avansării procesului de aderare, Muntenegrul asistă deja la reuniunile Alianţei ca observator.

Olanda nu va putea să ratifice această aderare în acest răstimp, deoarece procedura din Parlamentul de la Haga va dura cel puţin încă şase săptămâni.

Rusia a catalogat în trecut această extindere a NATO în Balcani drept o „provocare”.

Când această fostă republică iugoslavă va adera la NATO, Alianţa va controla toate coastele regiunii Balcanilor.

Muntenegrul se confruntă cu o criză politică după ce autorităţile au anunţat, în februarie, că au dejucat o lovitură de stat care era prevăzută, afirmă ele, pe 16 octombrie 2016, în ziua alegerilor legislative.

Aproximativ 25 de persoane, în principal sârbi, dar şi doi ruşi şi doi reprezentanţi ai opoziţiei - Andrija Mandic şi Milan Knezevic - au fost acuzaţi de către parchet că au participat la pregătirea ei.

Moscova, acuzată că a jucat un rol în această lovitură de stat dejucată, respinge orice ingerinţă.

Situaţia în Blacani, unde mai multe ţări se confruntă cu tensiuni politice interne - Macedonia - sau bilaterale - Serbia şi Kosovo - îngrijorează tot mai mult Occidentul.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri