Trump, avertizat cu un nou război în Balcani dacă va mai critica UE

Data actualizării: Data publicării:
British Prime Minister Attends Informal Summit Of EU Leaders
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a atenționat pe președintele american Donald Trump să nu încurajeze și alte țări să urmeze exemplul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, spunând că o destrămare a blocului comunitar ar putea duce chiar la un război în Balcanii de Vest.

British Prime Minister Attends Informal Summit Of EU Leaders
Foto: Gulliver/GettyImages

Într-un interviu apărut vineri în Financial Times, președintele Comisiei Europene a spus că entuziasmul liderului de la Casa Albă în legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE este „deranjant'”și „surprinzător”. Juncker a adăugat că președintele american nu cunoaște istoria complicată a Europei, relatează Agerpres.

Fostul premier luxemburghez, în vârstă de 62 de ani și un veteran al politicii europene, a transmis acest avertisment în timpul unei întrevederi din luna februarie la Bruxelles cu vicepreședintele american Mike Pence, scrie Financial Times.

„I-am spus vicepreședintelui: 'Nu spuneți asta, nu îi îndemnați și pe alții să plece, pentru că dacă Uniunea Europeană se prăbușește, va izbucni un nou război în Balcanii de Vest'”, a declarat Juncker.

În 1991, la sfârșitul Războiului Rece, dezmembrarea fostei Iugoslavii a dus la războaie etnice între sârbi, croați și bosniacii musulmani, care nu s-au încheiat decât după o intervenție militară a NATO.

Juncker a spus că este important să le fie oferită țărilor din regiune perspectiva aderării la UE. „Dacă le lăsăm singure, aceste țări — Bosnia-Herțegovina, Republika Sârbă, Macedonia, Albania — vor intra din nou în război”, a sus șeful Comisiei Europene.

Juncker a mai afirmat că Trump îi sperie pe europeni cu retorica sa 'America pe primul loc'. „Pentru prima dată în istoria postbelică avem un președinte american care lasă impresia că nu este interesat de afacerile europene”, a declarat el.

Președintele CE intenționează să efectueze o vizită la Washington luna viitoare, însă nu se știe dacă se va întâlni cu Trump.

„Încearcă să aranjeze, însă el are alte priorități. Apropo, el nu înțelege nimic despre Europa. A vorbit cu Tusk (Donald Tusk, președintele Consiliului European — n.r.) la telefon și a crezut că sunt eu”, a mai spus Juncker.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri