Ucraina este gata să înfrunte Rusia în justiție

Data publicării:
arseni 1

Arseni Iațeniuk / FOTO: Facebook

Dacă Rusia va da în judecată Ucraina, suntem gata să ne confrutăm în justiție cu ea. Suntem absolut pregătiți (pentru acest lucru)”, a spus Iațeniuk, reacționând astfel la o declarație făcută în aceeași zi de președintele rus Vladimir Putin, care i-a ordonat miercuri guvernului său să atace Ucraina în justiție în cazul în care Kievul nu-și va achita, luna aceasta, datoria.

Achitarea datoriei ar trebui să se facă până la 20 decembrie, însă Ucraina cere ca Moscova să șteargă o parte din ea, informează Agerpres. „Poziția noastră a fost și rămâne aceeași: le-am propus tuturor creditorilor noștri internaționali să participe la restructurare. Toți creditorii internaționali convenabili au acceptat propunerea Ucrainei”, a explicat Iațeniuk în cadrul unui consiliu al miniștrilor la Kiev.

„Propunerea noastră rămâne pe masă pentru alți creditori care nu au acceptat planul nostru de restructurare. Țin să subliniez din nou că Rusia nu poate și nu va obține alte condiții de restructurare decât cele obținute de alți creditori”, a mai spus premierul ucrainean.

Autoritățile ucrainene susțin că nu este vorba de o datorie suverană (de la stat la stat), ci comercială, contractată printr-o operațiune pe piețele financiare. Prin urmare, ele doresc ca în legătură cu aceasta să fie aplicat acordul obținut cu creditorii săi privați, care au acceptat o ștergere cu 20% a datoriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri