Ucraina: Militarii recuceresc un oraş strategic. Haga cere judecarea vinovaţilor pentru prăbuşirea avionului MH17 în Olanda sau Malaezia

Data publicării:
ukr

Armata ucraineană recucereşte teritorii din estul ţării. Oficialii de la Kiev a anunţat că un oraş strategic, aflat aproape de Doneţk, a fost ocupat, iar trupele ucrainene au intrat în alte două localităţi. Lupte din zonă împiedică investigatorii internaţionali să ajungă la locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian. Între timp, oficialii olandezi au cerut din nou ca vinovaţii pentru doborârea aeronavei cu 298 de oameni la bord să fie judecaţi în Olanda sau Malaezia şi nu la Curtea Penală Internaţională.

Trupele ucrainene au reuşit să recucerească din mâinile rebelilor proruşi oraşul Avdiivka, un punct strategic situat în apropierea Doneţk-ului. Armata a intrat şi în localităţile Şahtarsk şi Torez, apropiate de Doneţk, principalul fief al separatiştilor.

Bombardamentele au devenit tot mai intense la periferia oraşului Doneţk, dar cei care au de suferit sunt civilii. Două clădiri de apartamente au fost grav avariate în timpul unei confruntări între cele două tabere. „Am fugit afară, iar o bătrână mi-a spus că un bărbat zace pe jos. Nici măcar nu m-am gândit că ar putea fi soţul meu. M-am uitat la el şi, la început, nici nu mi-am dat seama cine este. Dar apoi i-am văzut încălţămintea. Erau papucii lui! Înţelegeţi? Papucii lui!”, povesteşte o femeie din oraşul măcinat în conflict. „De ce trebuie să sufere copiii noştri? De ce trebuie să treacă copiii noştri prin aşa ceva ? De ce să fie distruse casele noastre?”, spune o altă femeie.

Ancheta în cazul prăbuşirii cursei aviatice MH17, în continuare în impas

Din cauza luptelor dintre cele două tabere, echipa de investigatori olandezi şi australieni nu a reuşit să ajungă la locul prăbuşirii avionului malaezian, cu toate că au trecut două săptămâni de la doborârea avionului. Autorităţile ucrainene îi acuză rebelii proruşi că au organizat poziţii de tragere şi au minat drumurile de acces la zona tragediei aviatice.

Aceasta este cea de-a treia sau a patra oară când experţii din Olanda şi din OSCE au încercat să se apropie de locul prăbuşirii aeronavei. Din păcate, cei care au săvârşit această crimă sunt şi cei care împiedică accesul în zonă”, a comentat Iuri Sergheiev,

Potrivit Naţiunilor Unite, peste 100.000 de oameni au părăsit până acum estul Ucrainei din cauza confruntărilor armate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri