UCRAINA. Președintele vrea să închidă granița cu Rusia

Data publicării:
petro porosenko vorbeste la telefon cu vladimir putin - fb porosenko-4

Închiderea temporară vizează atât graniţa terestră, cât şi pe cea maritimă. Totul, în timp ce premierul ucrainean continuă să acuze Moscova că vrea să refacă Uniunea Sovietică. De la New York, Arseni Iaţeniuk a declarat că, pe teritoriul Ucrainei, se află în continuare trupe ruse.

Premierul Ucrainei susţine că Rusia doreşte să restaureze Uniunea Sovietică şi că este nevoie de o soluţie mai rapidă pentru a preveni noi agresiuni. Arseni Iaţeniuk spune că trupe ruse sunt în continuare pe teritoriul ucrainean, unde oferă sprijin rebelilor. În ciuda armistiţiului, situaţia este departe de normal, în estul ţării.

Arseni Iaţeniuk a declarat, în timpul unui discurs la New York, că ţara sa are doar două opţiuni pentru rezolvarea conflictului din est: acţiunea militare sau soluţie diplomatică. Acesta a atras însă atenţia că operaţiunile militare nu pot asigura victoria cât timp rebelii pro-ruşi primesc ajutor de la Moscova, iar sancţiunile impuse de Occident Rusiei sunt doar soluţii pe termen lung.

Care este obiectivul final al regimului rus? Pentru mine, este clar că se doreşte restaurarea Uniunii Sovietice într-o anumită formă. Ei cred în asta şi acesta este ţelul preşedintelui Federaţiei Ruse”, a spus Arseni Iațeniuk.

În estul Ucrainei, luptele grele dintre rebelii pro-ruşi şi trupele guvernamentale au lăsat urme vizibile. Într-o comună aflată în apropierea graniţei cu Rusia, străzile şi curţile sunt pline de bombe neexplodate şi epave de vehicule militare.

„La intersecţie erau două transportoare blindate şi un tanc ale armatei ucrainene. Noi eram 20 de rebeli, ne-am bătut cu ei şi le-am dat foc la vehicule. Tancul a explodat atât de puternică încât turela şi tunul principal au zburat 40 de metri şi au aterizat într-o curte”, a povestit un luptător.

Potrivit ultimului acord între separatişti şi oficialii de la Kiev, o zonă-tampon de 30 de kilometri a fost creată între poziţiile ocupate de cele două tabere în Donbass. Armata ucraineană, cât şi forţele rebele au început să-şi retragă armamentul greu de pe linia frontului.

Peste 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma conflictului din estul Ucrainei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri