UE anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei: Embargo pentru cărbunele rusesc, interzicerea navelor în porturile UE, sancțiuni pentru bănci

Data actualizării: Data publicării:
presedinta comisiei europene ursula von der leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană adoptă al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat marți președinta Comisei Europene Ursula von der Leyen. Printre sancțiuni se numără interzicerea importurilor de cărbune din Federația Rusă, sancționarea suplimentară a unor bănci din Rusia, interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, precum și interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă a unor componente esențiale precum semiconductorii.

„Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. Ieri, i-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, a declarat marți Ursula von der Leyen.

„Rusia poartă un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile. Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic. Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să creștem și mai mult presiunea. Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe”, mai spune președina Comisiei Europene.

Noile sancțiuni impuse Rusiei 

Președinta Comisiei Europene a anunțat și noul pachet de sancțiuni, despre care spune că va „crește presiunea” pe Rusia.

Acest al cincilea pachet are șase piloni:

  • În primul rând, vom impune o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an. Acest lucru va reduce o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.
  • În al doilea rând: interdicția totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă. Aceste patru bănci, pe care acum le despărțim total de piețe, reprezintă 23% din cota de piață în sectorul bancar rus. Acest lucru va slăbi și mai mult sistemul financiar al Rusiei.
  • În al treilea rând: interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE. Anumite excepții vor acoperi transporturile esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar, precum și energia. În plus, vom propune interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus. Această interdicție va limita drastic opțiunile pentru industria rusă de a obține bunuri cheie.
  • În al patrulea rând: interdicții suplimentare de export, în valoare de 10 miliarde EUR, în zonele în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, computere cuantice și semiconductori, dar și alte tehnologii și echipamente de transport. Prin aceasta, vom continua să degradăm baza tehnologică și capacitatea industrială a Rusiei.
  • În al cincilea rând: noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde EUR, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice.
  • Al șaselea: Luăm o serie de măsuri țintite, cum ar fi interzicerea totală a UE privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice ruse. Pentru că banii din impozitele europene nu ar trebui să meargă în Rusia sub nicio formă sau formă.
  • În cele din urmă, propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane sancționate, pe care HR/VP, Josep Borrell, vi le va explica. Dar asta nu e tot. Lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv la importurile de petrol, și reflectăm asupra unor idei prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow.

„Astăzi, peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Să luăm o poziție clară nu este crucial doar pentru noi în Europa, ci și pentru restul lumii. O poziție clară împotriva războiului lui Putin. O poziție clară împotriva masacrului civililor. Și o poziție clară împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale”, a mai declarat președinta Comisiei Europene.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri