Mai sunt speranțe. Acordul cu Canada ar putea fi semnat joia viitoare

Data actualizării: Data publicării:
martin schulz presedintele PE

Păstrăm speranţe să mergem în Canada fără vize! Preşedintele Parlamentului European admite că Europa este în impas, dar speră să semneze acordul joia viitoare.

martin schulz presedintele PE

ACTUALIZARE. Negocierile pentru acordul de Liber-Schimb Uniunea Europeană - Canada, de care depinde şi liberalizarea vizelor pentru români, au fost reluate azi-dimineaţă.

Preşedintele Parlamentului European s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul canadian al comerţului şi cu şeful guvernului regional din Valonia (Belgia) singurul, de altfel, care se opune acordului. Oficialul belgian spune că nu refuză semnarea, ci vrea doar să fie sigur că documentul este util pentru toate părţile.

Iată declarațiile:

Paul Magnette, premierul Valoniei: „Uneori, Europa este un pic complicată, există anumite dificultăţi. Nu sunt aici pentru a crea probleme. Din contră, sunt aici pentru a mă asigura că tratatul este unul cu un nivel ridicat în materie de protecţie socială, în ceea ce priveşte servicile publice şi de protecţie a mediului. (...) Cred că merită efortul de a aştepta încă un pic”.

Chrystia Freeland, ministrul canadian al comerţului: „Noi ne-am terminat treaba. Ne-am îndeplinit misiunea. Am încheiat negocierile pe o înţelegere foarte bună şi Canada este gata să semneze această înţelegere. Acum, mingea este în terenul Europei şi este timpul ca Europa să îşi facă treaba până la capăt. Sperăm foarte mult ca acest lucru să se întâmple. Vom fi pregătiţi, aşa cum era planificat deja, să semnăm această înţelegere cu Europa pe 27 octombrie”.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European: „Suntem pregătiţi să semnăm ( acordul, n.r.) joia viitoare. (...) Este foarte clar că problemele rămase nerezolvate sunt ale noastre şi trebuie să le soluţionăm”.


Uniunea Europeană nu pare dispusă să renunţe aşa uşor la acordul cu Canada. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a întâlnit, în această dimineaţă, la Bruxelles, cu ministrul canadian al Comerţului şi va discuta şi cu şeful guvernului regional valon, pentru a vedea dacă acordul econonomic cu Ottawa mai poate fi salvat.

Martin Schulz a scris pe Twitter că acest proces nu se poate opri pe ultimul kilometru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Tratatul de liber-schimb cu Canada ar trebui semnat până la sfârşitul lunii.

E un acord important şi pentru noi, mai ales că Ottawa a anunţat că va ridica vizele pentru români doar dacă tratatul CETA va fi semnat.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Bucureştiul va continua oricum discuţiile cu autorităţile canadiene, indiferent de soarta acordului UE-Canada.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri