UE vrea să aloce 90 de milioane de euro pentru cercetarea militară

Data publicării:
NATO Holds "Spring Storm" Military Exercises
SANGASTE, ESTONIA - MAY 18: Members of the British Duke of Lancaster's Regiment engage the enemy in a firefight with blank bullets while participating in the NATO "Spring Storm" military exercises on May 18, 2014 near Sengaste, Estonia. The annual exercises, in which Estonian, Latvian, Lithuainian, U.S., British, Polish, Belgian and Danish troops are participating, are underway as sporadic fighting between Ukrainian and pro-Russian separatists continues in eastern Ukraine. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Uniunea Europeană vrea să aloce 90 de milioane de euro pentru cercetarea în domeniul apărării. Șeful Agenției Europene pentru Apărare a apreciat că această sumă de bani ar putea marca un punct de cotitură, după ani de reduceri de cheltuieli care au pus capacităţile militare viitoare ale blocului comunitar în pericol, relatează News.ro.

NATO Holds "Spring Storm" Military Exercises
Foto: Gulliver/Getty Images

Planul a fost avansat de Comisia Europeană și survine în contextul Brexitului. Franţa şi Germania văd în prezent o oportunitate pentru a promova cooperarea europeană în domeniul apărării, blocată anterior de Marea Britanie – dar au nevoie de fonduri.

„Pentru prima dată în istorie, UE deschide calea către un program substanţial de cercetare în domeniul apărării. Poate că cei 90 de milioane de euro reprezintă (o sumă – n.r.) modestă (...), dar este un început. Un program de apărare mai amplu ar fi o revoluţie pentru UE”, a declarat directorul executiv al agenţiei care ajută Guvernele din UE să îşi dezvolte capacităţile militare, Jorge Domecq.

Investiţiile planificate vor fi făcute în cercetare, în perioada 2017-2019, dacă Guvernele şi Parlamentul European vor fi de acord. Domecq speră că, în exerciţiul bugetar care începe în 2021, va fi alocată o sumă mai mare.

Deşi cheltuielile alocate de fiecare Guvern în parte pentru capacităţi precum elicoptere şi vase sunt în continuare cruciale, este nevoie de un buget european pentru inovaţie, a atras atenţia Domecq.

Printre domeniile vizate se numără cel al materialelor textile de ultimă generaţie, care să apere mai bine militarii de pericole precum razele infraroşii, dar şi de apă şi de frig. De asemenea, aceste materiale pot transmite date despre starea militarului care le poartă către bază.

Cheltuielile pentru cercetare militară în UE au scăzut

Propunerile UE pălesc în comparaţie cu cei 18 miliarde de dolari pe care Statele Unite urmează să îi cheltuiască în următorii cinci ani pentru noile tehnologii.

Cheltuielile pentru cercetare militară în  UE au scăzut cu o treime, adică peste 20 de miliarde de euro, din 2006. În acest timp, însă, ameninţările s-au intensificat – de la state eşuate la graniţele Europei, la militanţi islamişti şi la atitudinea tot mai ostilă a Rusiei.

Uniunea Europeană cheltuieşte circa jumătate din suma alocată de SUA pentru cercetarea şi producerea de tancuri, vase, avioane şi arme, dar are numai 15% din capacitatea pe care Washingtonul o poate desfăşura pe câmpul de luptă.

Guvernele din UE promovează companiile naţionale în sectorul militar, ceea ce duce de multe ori la dublarea echipamentelor şi la irosirea fondurilor, arată datele europene.

În 80% din cazuri, Guvernele preferă să aloce contractele din acest domeniu firmelor din ţara lor, nu consorţiilor europene.

UE are 19 tipuri de vehicule blindate de luptă pentru infanterie, faţă de Statele Unite, care au doar unul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri