Un ajutor controversat: cartierul rezidențial de la marginea Budapestei pentru executații silit

Data publicării:
cartier

Aniko Cerna a fost evacuată de curând din propria casă dupa ce nu și-a mai permis să achite ratele unui credit ipotecar în valută. Acum are o nouă locuință.

S-a mutat lângă Budapesta, într-un cartier construit de la zero cu 8 milioane de euro de guvernul Ungariei pentru cei care și-au pierdut locuințele. Chiria în aceste case sociale este mică: doar 60 de euro pe lună.

Însă, acest ajutor oferit de guvernul Ungariei familiilor în impas s-a tansformat într-un șir întreg de scandaluri. Opoziția susține că oamenii mutați în casele sociale au fost, practic, izolați de societate. Nu au nicio oportunitate de angajare în zonă și nu pot face naveta în Budapesta, căci nu au acces la transportul în comun. Apoi au apărut acuzațiile de corupție, căci casele sociale au fost construite la suprapreț. Așa că planul prin care guvernul voia să construiască mai multe cartiere pentru cei evacuați de bănci a fost abandonat.

Însă, chiar dacă economiștii avertizează că bugetul Ungariei nu poate susține aceste programe de susținere a celor care și-au pierdut locuințele, guvernul lui Viktor Orban a găsit o alternativă la construcția de case. A demarat un program la fel de costisitor.

Această facilitate cumpără apartamentul sau proprietăţile familiilor cu probleme mari. Proprietăţile sunt închiriate foştilor proprietari”, explică Ferenc Kumin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ungariei.

Până în 2008, un milion de unguri s-au împrumutat în valută deși aveau venituri în forinți. În momentul în care forintul s-a depreciat, nu și-au mai putut achita ratele. 150.000 de familii din Ungaria au fost evacuate sau se află în proceduri de executare silită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri