Un al doilea atac în Spania. Poliția a ucis cinci presupuși teroriști

Data actualizării: Data publicării:
politie spania
Foto: Guliver/GettyImages

Poliția spaniolă a anunțat în noaptea de joi spre vineri că a ucis patru „presupuși teroriști” la Cambrils, la circa 120 de kilometri sud-vest de Barcelona. Un al cincilea suspect, rănit inițial și arestat, a murit ulterior, potrivit presei spaniole. Operațiunea poliției a avut loc după ce o furgonetă a intrat în oameni în acest oraș aflat la 120 de km de Barcelona. Șapte persoane, între care un polițist, au fost rănite în noul atac care s-a petrecut la câteva ore după ce un atentat similar, soldat cu 13 morți și 100 de răniți, avusese loc pe un bulevard foarte aglomerat din capitala catalană.

politie spania
Foto: Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 7:50Suspecții împușcați la Cambrils purtau centuri cu explozibili, a anunțat poliția. Al cincilea suspect, care inițial fusese rănit și arestat, dar a decedat ulterior, era pe jos și încerca să înjunghie oameni pe stradă, potrivit El Pais.


Presa spaniolă a relatat că o furgonetă a intrat în oameni în Cambrils, în noaptea de joi spre vineri, și a rănit șapte persoane (șase civili și un polițist) în ceea ce a părut să fie o încercare de a repeta scenariul atacului de la Barcelona, care avusese cu câteva ore mai înainte. Unul dintre răniți este în stare critică.

Presa spaniolă a relatat că vehiculul în care se aflau atacatorii s-a răsturnat, iar când cei care se aflau în mașină au ieșit afară, au fost împușcați de poliție. Ulterior s-a procedat la mai multe explozii controlate.

Situația este acum sub control la Cambrils.

Poliția a spus că noul incident are o legătură cu atentatul de joi, de la Barcelona, soldat cu 13 morți și zeci de răniți. Printre răniți se află și doi români.

Poliția a avertizat oamenii să stea la adăpost, în case. În portul Cambrils s-au auzit împușcături:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O furgonetă care a intrat printre pietonii de pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ucis joi 13 persoane și a rănit cel puțin 100, potrivit ultimelor bilanțuri oficiale. Printre cei spitalizați se numără și doi cetățeni români.

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat că poliția a arestat doi suspecți după atentatul de la Barcelona, dar șoferul furgonetei care a intrat în oameni este căutat în continuare.

Pe de altă parte, autoritățile au mai anunțat că o persoană care a murit miercuri seara în urma unei explozii care s-a produs într-o casă din regiunea Barcelonei avea legătură cu atacul din Las Ramblas. Zeci de cilindri umpluți cu gaz au fost găsiți în casa din orașul Alcanar, aflat la circa 100 de km sud-vest de Barcelona. Potrivit unor surse din poliție, locatarii pregăteau explozibili în momentul în care s-a produs explozia, relatează BBC News.

Într-un incident separat, poliția a împușcat mortal un bărbat care a intrat cu mașina în agenții de poliție de la un punct de verificare de la periferia Barcelonei. Autoritățile au spus însă că nu au dovezi că evenimentul are legătură cu atacul din Barcelona. 

Pe de altă parte, poliția a dat publicității fotografia unui bărbat care se numește Driss Oubakir, ale cărui documente au fost folosite pentru închirierea furgonetei folosite în atentatul din capitala catalană, care a fost revendicat de organizația Stat Islamic. Totuși, potrivit presei spaniole, el ar fi unul dintre cei doi suspecți reținuți și le-ar fi spus polițiștilor că nu este implicat în atac și că documentele i-au fost furate.

Citiți și: Ce se știe până acum despre atacurile din Spania

MAE transmite că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 și +34 934 344 223.

Morții și răniții în urma atentatului de joi, de la Barcelona, sunt cetățeni din cel puțin 18 țări, potrivit serviciilor spaniole de protecție civilă. În primele ore ale zilei de vineri, fără a preciza cifre, surse citate de AFP arătau că victimele sunt din Algeria, Argentina, Australia, Belgia, China, Cuba, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia, Olanda, Peru, România, Spania, Ungaria și Venezuela, relatează Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri