Referendum invalid, dar vot aproape unanim împotriva refugiaților. V. Orban: Vom amenda Constituția!

Data actualizării: Data publicării:
vot ungaria

Ungurii au respins într-o proporție covârșitoare cotele de imigranți repartizate de Uniunea Europeană. La referendumul de duminică, 98,2 la sută dintre alegătorii care au venit la vot s-au pronunțat împotriva cotelor! N-a fost însă suficient. Referendumul ar trebui invalidat, conform legii actuale, pentru că rata de participare la vot a fost mai mică de 50 la sută. Numai că premierul Viktor Orban dă de înțeles că va amenda Constituția.

foto Viktor OrbanGettyImages-488754389
FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 00:10Premierul Viktor Orban a salutat rezultatul „extraordinar” al consultării populare și a spus că votul trebuie luat în considerare de cei care iau deciziile în UE. 

„La 13 ani după ce o largă majoritate a maghiarilor a votat la referendum pentru a se alătura Uniunii Europene, azi, ungurii și-au făcut din nou auzită vocea într-o problemă europeană. Am obținut un rezultat extraordinar, depășind rezultatul de la referendumul de aderare”, a spus premierul de la Budapesta într-o conferință de presă. 

Orban a mai spus că va propune amendarea Constituției pentru ca rezultatul referendumului - care ar trebui invalidat, conform legii actuale - să fie transpus în lege, transmite Reuters.

Cu toate acestea, analiștii remarcă faptul că prin prezența scăzută la vot, ceea ce ar invalida plebiscitul, Viktor Orban suferă, de fapt, o primă înfrângere politică. Partidele de opoziție chemaseră la boicot.


ACTUALIZARE 20:50Autorităţile maghiare au anunţat închiderea secţiilor de votare la ora locală 19:00 (20:00 ora României), iar primele sondaje de opinie indică faptul că referendumul va fi invalidat ca urmare a prezenţei reduse la urne - doar 42%, sub pragul obligatoriu de 50%. Conform sondajului, 95% din alegătorii care au votat ar fi decis în favoarea respingerii cotelor de migranţi obligatorii impuse de Bruxelles.


Două ore! Atât mai are la dispoziţie electoratul din Ungaria pentru a se prezenta la referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi, impuse de Uniunea Europeană. Prezenţa la vot este destul de scăzută: până la ora 16:00, au venit la urne doar 30,66% dintre votanți.

Premierul Viktor Orban, care a convocat scrutinul poplar, este sigur că tabăra NU, care respinge relocarea imigranţilor pe teritoriul Ungariei, va câştiga.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 6:00 (7:00, ora României) şi se închid la ora locală 19:00 (20:00, ora României). Un sondaj publicat sâmbătă arată că doar 46 la sută dintre cei înscrişi pe liste au de gând să voteze. Cei mai mulți votanți care au de gând să meargă la urne se opun cotelor.

În ceea ce privește votul maghiarilor pe teritoriul României, datele arată că aproximativ 70% dintre persoanele înscrise la Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca au votat, duminică, alte câteva mii de voturi fiind depuse în plicuri.

Cetăţenii maghiari cu domiciliul stabil în Ungaria aflaţi pe teritoriul României pot vota la referendum la sediile consulatelor şi ambasadele acestei ţări, dacă s-au înscris pe liste până la data de 24 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri