Ungaria | ONG-urile finanţate din străinătate considerate „agenţi străini”

Data publicării:
orban
Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentarii unguri au început miercuri să dezbată un proiect de lege perceput drept o tentativă de intimidare a ONG-urilor care primesc finanţare străină, relatează Associated Press.

orban
Foto: Guliver/GettyImages

Textul prevede, printre altele, că ONG-urile care primesc peste 7,2 milioane de forinţi (24.600 de dolari) pe an din străinătate vor trebui să se înregistreze la tribunal şi să se identifice drept finanţate din străinătate pe site-uri şi în publicaţiile lor. În cazul în care organizaţiile nu vor respecta această condiţie, riscă amenzi sau închiderea activităţii.

Parlamentarii din partidul Fidesz, al premierului Viktor Orban, susţin că singurul obiectiv al legii este o transparenţă sporită în sectorul civil. Potrivit lor, o parte dintre ONG-urile vizate, precum Comitetul Helsinki din Ungaria sau Transparency International, sunt „agenţi străini” şi fac parte dintr-o reţea finanţată de miliardarul George Soros pentru a influenţa politica ungară.

„Imperiul Soros şi-a propus să promoveze cauza migranţilor şi migraţia în masă”, a spus Orban duminică pentru postul de radio de stat. „Acum este vorba despre securitatea poporului ungar, despre securitatea Ungariei, despre apărarea graniţelor, a securităţii publice şi a terorismului. În aceste chestiuni nu pot exista compromisuri”, a adăugat el.

Orban este un oponent vehement al migraţiei. Ungaria a construit garduri de sârmă ghimpată la graniţa sa sudică, pentru a opri fluxul de migranţi care traversa ţara pentru a ajunge în Europa de Vest.

Membrii opoziţiei au comparat proiectul cu reguli similare introduse în Rusia şi cu eforturile Guvernului comunist din Ungaria, care s-a prăbuşit în 1990.

„Aceasta lege nu numai că vizează să transforme în inamici organizaţiile societăţii civile, ci caută şi să le disturgă moral”, a avertizat Erzsebet Schmuck, din partidul ecologist Politica Poate Fi Diferită.

Organizaţiile religioase şi sportive, precum şi unele finanţări primite din partea Uniunii Europene, nu vor intra sub incidenţa acestei legi, ce ar urma să fie adoptată luna viitoare.

Comitetul Helsinki, de exemplu, şi-a atras furia Guvernului pentru că le oferă consiliere legală solicitanţilor de azil şi a reprezentat recent doi bărbaţi din Bangladesh care au câştigat un proces împotriva Budapestei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după ce au fost expulzaţi ilegal în Serbia, în 2015.

Legea privind ONG-urile vine după o serie de amendamente adoptate în urmă cu două săptămâni la legea educaţiei, c ear putea duce la închiderea unei universităţi finanţate de Soros. Decizia a dus la un val de mitinguri în ţară şi a determinat Departamentul de Stat şi UE să tragă semnale de alarmă.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri