Va mai fi engleza limbă oficială în UE după Brexit?

Data actualizării: Data publicării:
EU Referendum - Signage And Symbols
Foto: Guliver/Getty Images

Limba engleză va rămâne „categoric” limba oficială a Uniunii Europene și după Brexit, a precizat consilierul prezidențial Leonard Orban la Digi24. Fostul comisar european pentru multilingvism a precizat că deși au existat discuții în acest sens, mai sunt două țări ale blocului comunitar în care limba oficială este engleza, iar atât la nivel formal, cât și la nivel informal tot engleza este limba folosită. De asemenea, Leonard Orban i-a încurajat pe români să învețe cât mai multe limbi străine. 

„Mai sunt și alte state în care limba oficială engleză: Irlanda și Malta și nu se pune problema. Da, au existat discuții, dar să fim serioși, vă dau numai exemplul ăsta - v-am spus ca în scurt timp o să mergem la nivelul nostru să negociem primul proiect al Declarației de la Roma. În ce limbă credeți că se vorbește? În germană? În engleză! E o chestiune formală și formal nu se va renunța la limba engleză pentru că sunt cele două state. Și o chestiune informală, în ce limbă vorbești pe culoare. Și evident se vorbește în limba engleză”, a spus consilierul prezidențial.

Leonard Orban a adăugat că elevii români trebuie încurajați să învețe cât mai multe limbi străine, deoarece acum toată lumea știe engleză, iar orice limbă cunoscută în plus reprezintă un avantaj.  

„Ar fi complet nediplomatic pentru mine să spun o limbă sau alta, dar franceza este absolut necesară pentru cei care sunt în mediul diplomatic. Dacă vorbim de limbi care devin din ce în ce mai vorbite, spaniola e o limbă extrem de importantă . Cu cât mai multe cu atât mai bine. Românii sunt avantajați, pentru că au capacitatea să învețe foarte ușor limbi străine. Există această deschidere și această capacitate și e un mare avantaj comparativ cu alții care cu chiu cu vai dacă învață limba engleză. (...) Cu cât știi mai multe limbi e un avantaj”, a adăugat consilierul prezidențial. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri