Vicepreședintele SUA, la Belgrad: Transmit condoleanțele mele familiilor celor care au murit în războaiele din anii 90'

Data publicării:
joe biden gesticuland
Joe Biden. Foto: Getty Images / Joe Raedle

Joe Biden, vicepreşedintele Stalelor Unite, a prezentat condoleanţe poporului sârb pentru oamenii ucişi în urma bombardamentelor NATO din 1999 asupra Iugoslaviei. Este primul înalt oficial american care face un asemenea gest ca urmare a intervenţiei alianţei nord-atlantice în timpul războiului din Kosovo. Vizita lui Joe Biden la Belgrad a fost întâmpinată cu proteste din partea naţionaliştilor sârbi.

Joe Biden s-a întâlnit la Belgrad cu premierul Serbiei, Alexander Vucic, la clădirea care găzduia guvernul Iugoslaviei. Vicepreşedintele american a transmis condoleanţe pentru cei morţi în 1999, după bombardamentele NATO.

Domnule premier, apreciez comentariile făcute, asumând responsabilitatea, atât cât a existat, pentru nedreptăţi şi sperând că şi alte ţări îşi vor asuma în egală măsură responsabilitatea pentru abuzurile comise. Aş vrea să transmit condoleanţele mele familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în timpul războaielor din anii 90', inclusiv ca rezultat al campaniei aeriene NATO”, a spus vicepreședintele SUA.

Sute de naţionalişti sârbi au făcut un miting în favoarea lui Donald Trump

În centrul oraşului Belgrad sunt în continuare clădiri distruse de bombardamentele NATO, iar foarte mulţi sârbi, mai ales ultra-naţionalişti, acuză în continuare Statele Unite pentru rolul avut în războaiele care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei. Sute de demonstranţi l-au aşteptat pe vicepreşedintele american cu mesaje pro-Donald Trump.

Deoarece Trump este o alternativă la globalizare, deoarece va distruge vechile centre de putere din Statele Unite, este un susţinător al Rusiei, vrea o înţelegere cu Rusia şi de aceea Trump este un prieten al naţiunii sârbe”, a precizat licerul Partidului Radica Sârb, Vojislav Seselj.

În acelaşi timp, Joe Biden a îndemnat oficialii de la Belgrad să normalizeze relaţiile cu provincia separatistă Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. Uniunea Europeană mediază discuţiile dintre cele două părţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri