VIDEO. Soldați ucraineni bătuți și umiliți pe stradă

Data publicării:
prizonieri ucraieni ingenunchiati - 7239841-AFP Mediafax Foto-ALEKSANDER GAYUK

„Dacă inamicul nu vrea să respecte regimul de încetare a focului şi propunerea ca civilii să nu fie ucişi, atunci cei care încalcă aceste măsuri vor fi loviţi în plină figură!”, a declarat președintele Petro Poroșenko la şedinţa Statului Major al armatei. Liderul de la Kiev a pus pe seama Rusiei atacul din stația de troleibuz de la Donețk.

Acuzaţia fost respinsă de oficialii de la Moscova. „Suntem şocaţi de această crimă odioasă care a avut loc în sud-estul Ucrainei, rezultat al bombardamentelor armatei ucrainene”, a fost replica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Şi, în timp ce acuzaţiile oficialilor curgeau de-o parte şi de alta, în Doneţk separatiştii i-au forţat pe soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să îngenuncheze la locul tragediei. Martori oculari povestesc că soldații au fost umiliți și că s-a aruncat în ei cu diverse obiecte, inclusiv de sticlă.

Aceştia sunt copiii voştri, sunt sângele din sângele vostru! Ce v-am făcut noi, ce v-au făcut ei, încât să-i trimiteţi la moarte?”, i-a întrebat Aleksandr Zaharcenko, lider separatist.

„Nu vreau să lupt împotriva propriilor fraţi, nu vreau să mai lupt deloc!”, răspunde Volodimir, prizonier de război, potrivit unei înregistrări video (vezi în materialul video de mai sus).

Bombardamentul a avut loc la primele ore ale dimineţii. Un obuz a căzut într-o stație de troleibuz dintr-un cartier al orașului care fusese ocolit până acum de luptele dintre insurgenți și armata ucraineană. Cel puţin 13 oameni si-au pierdut viaţa. Potrivit datelor oferite de OSCE, în anul care a trecut de la izbucnirea conflictului din Ucraina şi-au pierdut viaţa, în total, peste 5.000 de oameni.

Citiți și: 

Ucraina, la un pas de război cu Rusia. Președintele vrea o „ripostă” la agresiunea rusă
Criza din Ucraina. NATO va consolida prezenţa militară în Europa de Est

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri