VIDEO. Vlad Filat a fost reținut pentru 72 de ore. Au loc percheziții la domiciliul său și la sediul partidului

Data publicării:
vlad filat - fb 1

FOTO: Facebook Vlad Filat

ACTUALIZARE 20: 25 Ofițerii anticorupție au descins în această seară la sediul PLDM și acasă la fostul prim-ministru pentru a face percheziții, informează agora.md.

ACTUALIZARE 19:35  După conferința de presă a premierului Valeriu Streleț, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat, pe o rețea de socializare, că „moțiunea de cenzură asupra Guvernului Streleț este gata”. Totodată, el se întreabă dacă Streleț va mai aștepta ceva timp, ca să fie demis rușinos de Parlament, sau va pleca singur.
Dodon nu a dezvăluit textul moțiunii de cenzură, însă unii lideri de opinie subliniază, că, în urma votului din Parlament, dat de 79 de deputați în favoarea retragerii imunității parlamentare a liderului PLDM, Vlad filat, acest lucru ar fi posibil, scrie Ziarul de gardă.

Parlamentul de la Chișinău are 101 membri, iar forțele considerate prooccidentale au câteva mandate peste majoritatea de 51. Votul pentru ridicarea imunității fostului premier liberal-democrat arată că alianța de la guvernare s-ar putea să nu mai funcționeze și în Parlament.

ACTUALIZARE 19.15: Vlad Filat este cercetat pentru trafic de influență.

ACTUALIZARE 18:30 Premierul Valeriu Streleț se declară convins că Vlad Filat își va demonstra nevinovăția. Pe de altă parte, el spune că nu va demisiona, așa cum îi cer protestatarii proruși. 

„Republica Moldova va fi guvernată în strictă conformitate cu Constituția, fără directive venite din bulevardul Cantemir (aluzie la Vlad Plahotniuc, om de afaceri din Partidul Democrat, cel numit și „păpușarul” - n.r.). Sunt sigur că majoritatea membrilor mă vor susține. Am sentimentul că mi s-au dezlegat mâinile. Nu am siguranța că magii de la Procuratură nu-mi vor fabrica și mie vreun dosar.  Unicul element pe care mi l-aș putea reproșa sunt acele interceptări. Nu voi pleca de bună voie. Nu am dreptul să abandonez oamenii care au ieșit în stradă. Fac apel la oamenii care doresc binele acestei țări, la protestatarii din PMAN (Piața Marii Adunări Naționale) să aibă încredere în mine și eu o să am încredere în ei. Nu am dreptul să abandonez și să decepționez partenerii de dezvoltare”, a punctat Streleț, citat de agora.md

Valeriu Streleț FOTO: agora.md

ACTUALIZARE 18:25 Vlad Plahotniuc anunță că se autosuspendă din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Democrat. Acesta a postat un anunț pe pagina sa de Facebook. Omul de afaceri - al cărui nume e menționat adesea în legătură cu scandalul dispariției miliardului de dolari - spune că renunță și la calitatea de membru al formațiunii până la clarificarea anchetei în cazul BEM, scrie agora.md

ACTUALIZARE 18:18. Vlad Filat a fost reținut pentru 72 de ore, potrivit unimedia.md.

ACTUALIZARE 17:40. Vlad Filat a fost dus la Centrul Naţional Anticorupţie. Fostul premier al Republicii Moldova a fost ridicat din Parlament după ce a rămas fără imunitate. El va fi cercetat acum în dosarul în care este acuzat de implicare în dispariţia unui miliard de dolari din mai multe bănci.

ACTUALIZARE 16:56 Mascații Centrului Național Anticorupție au intrat în Parlament. Unii reprezentanți ai CNA așteaptă la intrările Legislativului, relatează unimedia.info. Polițiștii au format un cordon și nu permit nimănui să intre în clădirea Legislativului.



ACTUALIZARE 16:30. Mascații de la Centrul Național Anticorupție sunt prezenți la Parlament, informează Agora.md.

Pe de altă parte, poliţistul care îl va aresta pe liderul PLDM, Vlad Filat, va primi un automobil Mercedes. Promisiunea vine din partea liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, în condițiile în care parlamentul a ridicat imunitatea fostului premier, relatează Publika.md.

Pe de altă parte, Vlad Filat a anunțat în plenul Parlamentului că se retrage de la conducerea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Potrivit lui Vlad Filat, conducerea partidului va fi preluată de Valeriu Streleț, actualul premier al Republicii Moldova.


ACTUALIZARE 16:15. „Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară. Pentru au votat în mod deschis 79 de deputaţi”, informează Publika.md.

Înainte de a i se ridica imunitatea, Vlad Filat a vorbit despre Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu, Marian Lupu și relațiile lor cu Vlad Plahotniuc. Liderul PLDM a declarat că se va apăra și își va continua lupta, care va avea rezultate „prodigioase”. Vlad Filat a spus că va scrie despre tot ce știe, ca „să sară totul în aer”. Liberal-democratul a mai cerut societății să afle câți bani s-au furat de la Moldtelecom și care e situația de la Metalferos, relatează agora.md


ACTUALIZARE 14:55 Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, a declarat că despre aceste lucruri se vorbește de mult timp, iar acum a venit momentul ca Parlamentul să-i ofere șansa lui Vlad Filat să se apere cu probe împotriva învinuirilor, scrie agora.md.


ACTUALIZARE 14:10  Biroul permanent al Parlamentului a decis cu vot majoritar (7 din cei 8 membri ai Biroului) că subiectul ridicării imunității lui Vlad Filat va fi dezbătut în plenul Parlamentului. Ședința va reîncepe în cca. 10-15 minute. Pentru ridicarea imunității, este nevoie de votul a cel puțin 51 de parlamentari.


ACTUALIZARE 13:57  Comisia juridică din Parlamentul de la Chișinău a votat pentru ridicarea imunității deputatului PLDM Vlad Filat. Anunțul a fost făcut de socialistul Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, scrie agora.md. Propunerea de ridicare a imunității urmează să fie înaintată  Biroului Permanent al Parlamentului, care va decide dacă va introduce sau nu în ordinea de zi.

„Comisia juridică a votat pentru scoaterea imunității. Pentru - 8, împotrivă - 3. Acum urmează ședința Biroului Permanent și ulterior ședința Parlamentului”, a scris Igor Dodon. 

Conform materialelor prezentate de șeful legislativului, Andrian Candu, în perioada în care a exercitat funcția de premier, Vlad Filat ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor bunuri și servicii, inclusiv pentru ca statul să cedeze pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii, iar ulterior acesta să fie numit în funcția de președinte al Consiliului de administrație al instituției bancare, scrie Agerpres.

Vlad Filat nu s-a prezentat la ședința comisiei, potrivit deschide.md.   


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, reprezentant al Partidului Democrat, a ținut să citească de la tribuna Parlamentului solicitarea procurorului general, deși aceasta nu ar fi trebuit să fie publică, relatează unimedia.md.

Tot Andrian Candu este cel care a ales să facă public raportul secret care constata dispariția unui miliard de dolari din Republica Moldova, ceea ce a generat un val de proteste în rândul societății civile, peste care s-au suprapus apoi protestele antiguvernamentale ale prorușilor.

„Deși se afirmă că instituțiile de drept nu avansează în dosarele legate de fraudele financiar-bancare, am declarat ulterior și confirm acum: se lucrează! Și destul de mult. Avem rezultate și, recent, câteva dosare au fost trimise în instanță. Am ajuns la o etapă importantă a investigațiilor, au fost acumulate probe despre implicarea unor demnitari și persoane publice în respectivele fraude. Iată de ce vin în fața dumneavoastră cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova: cea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului Vladimir Filat pentru punerea sub învinuire și ulterioară trimitere în judecată pentru comiterea unor infracțiuni de corupție și implicare directă în fraudele financiar-bancare care au afectat puternic situația economică, socială și politică a Republicii Moldova”, a declarat, joi, Andrian Candu, potrivit unei înregistrări video.

În reacție, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova a declarat că acțiunea este una regizată și bine pregătită din timp.

„Eu m-am pregătit pentru un asemenea scenariu. Mai ales că se vorbește cum se pregătește Usatîi în fața Parlamentului, dar și demersul lui Gurin. Acest show a fost mult prea scump și gândit mult. Mai bine se venea cu o manieră profesionistă”, a declarat Filat.

Liderul PLDM spune martorii în dosarul Băncii de Economii au fost manipulați și șantajați de către instituțiile controlate de democratul Vladimir Plahotniuc.

„Pe parcursul activității mele am făcut multe greșeli. Îmi asum toată responsabilitatea politică, dar vreau să vă spun că tot sistemul din Moldova este controlat de o singură persoană. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc. Ilan Shor a făcut mărturii false doar pentru a fugi de responsabilitate”, a declarat Filat.

Liderul PLDM spune că își va demonstra nevinovăția și își îndeamnă colegii din Comisia juridică să voteze pentru ridicarea imunității sale. „Spuneam în debutul ședinței de astăzi că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Mesajul meu pentru colegii din Comisia juridică este să voteze pentru scoaterea acestei imunități. În calitate de cetățean voi contribui la mersul anchetei. O să-mi demonstrez nevinovăția”, a adăugat Filat.

Comisia juridică s-a reunit deja și dezbate problema ridicării imunității lui Vlad Filat.

PLDM face parte din coaliția de guvernare din Republica Moldova, alături de Partidul Democrat și de Partidul Liberal, însă între cele trei partide – aflate la guvernare din 2009 – au existat adesea tensiuni.

Omul de afaceri Vladimir Plahotniuc este membru al Partidului Democrat - pe listele căruia a fost ales deputat, la un moment dat, și a ajuns chiar vicepreședinte al Parlamentului în precedenta legislatură.

Omul de afaceri de origine israeliană Ilan Shor a fost, în primă fază, principalul suspect pentru dispariția miliardului de dolari, dar ulterior, în vara acestui an, a fost ales încă din primul tur primar al oraşului Orhei.

Joi a început prima ședință a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului de la Chișinău, iar reprezentanții partidelor proruse – Partidul Nostru și Partidul Socialiștilor – au anunțat ample proteste, ceea ce a făcut autoritățile să mobilizeze ample forțe de ordine.

Unii observatori de la Chișinău sunt de părere că Vlad Filat ar putea fi „sacrificat” de propriii aliați din PD și PL, pentru asigurarea „păcii sociale”.

Susținătorii lui Renato Usatîi s-au împărțit în mai multe tabere pentru a-i bloca drumul liderului PLDM, Vlad Filat, în caz că acesta ar încerca să părăsească Legislativul. Usatîi le-a dat indicația să verifice mașinile și i-a promis un Mercedes polițistului care îl va aresta, scrie agora.md.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri