Viitorul UE, discutat la Palatul Versailles

Data actualizării: Data publicării:
Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Gulliver/ Getty Images

Liderii celor mai puternice ţări europene se întâlnesc, luni, la Versailles să discute despre viitorul Europei după plecarea Marii Britanii. Președintele francez Francois Hollande i-a invitat pe premierii Germaniei, Spaniei şi Italiei să vorbească despre problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană. 

Prime Minister David Cameron Tries To Take A Harder Line with Europe
Foto: Gulliver/ Getty Images

Nu există alternativă la o Europă cu mai multe viteze, pentru a evita explozia Uniunii Europene, a avertizat preşedintele francez Francois Hollande.

„Saltul European presupune o alegere clară privind forma sa de organizare. Europa în 27 nu poate să fie Europa uniformă în 27. De mult timp, această idee a unei Europe diferenţiaţe, cu viteze diferite, ritmuri distincte pentru a progresa, a generat multă rezistenţă. Însă, în prezent, este o idee care se impune. În caz contrar, Europa va exploda. Fie facem lucrurile diferit, fie nu le vom mai face împreună. În viitor, va exista un pact comun, o piaţă internă cu o monedă unică, pentru unii. Dar, pe această bază, va fi posibil pentru unele state membre, care vor vrea acest lucru, să meargă mai departe în apărare, mai departe în armonizarea fiscală sau socială, mai departe în cercetare, cultură, tineret”, a spus președintele Franței, citat de News.ro.

Şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a propus deja cinci iniţiative de reformă, care urmează să fie discutate la summitul UE din 25 martie.

Un scenariu ar fi păstrarea status-quo-ului şi mersul pe drumul actual, în care mai există bariere şi probleme inclusiv la nivel politic.

Un alt scenariu prevede varianta de a introduce Europa cu mai multe viteze, în care integrarea se va concentra pe zona euro, acolo unde legăturile dintre statele membre se vor consolida şi mări. Într-un asemenea scenariu, uniunea monetară va fi un club şi mai select. Adică va fi şi mai greu de pătruns. România ar fi în această situaţie în categoria a doua. Iar când integrarea puternică se produce la palierul superior, cam într-acolo se duc şi banii. Președinția României a transmis că „sub nicio formă nu vom accepta o Uniune Europeană cu două viteze”.

Alte planuri prevăd o integrare mai puternică, gradual pe diverse domenii şi în prima linie ar fi financiar, apărare şi securitate. Nici această evoluţie nu ar favoriza România.

O variantă de final din cele cinci, ar fi toate statele să forţeze şi să grăbească integrarea către ceea ce peste timp ar trebui să fie Statele Unite ale Europei. Ar presupune cedarea de suveranitate, cedarea puterii către Comisia Europeană şi formarea unui adevărat monolit economico-politic. Va fi probabil cel mai disputat scenariu, pentru că presupune renunţarea la putere politică la nivel naţional, dar pentru România, din punctul de vedere al dezvoltării, poate fi cea mai bună variantă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri