Viktor Orban consideră că decizia privind pedeapsa cu moartea trebuie să aparţină fiecărui stat UE

Data publicării:
Viktor Orban

Vrem să sondăm opinia publică în Europa pentru a afla dacă reintroducerea pedepsei cu moartea ar trebui să redevină una dintre competenţele legale ale statelor membre”, a declarat Viktor Orban pentru Kossuth Radio, potrivit Mediafax. Dacă acest lucru se întâmplă, „putem decide dacă o vom reintroduce sau nu”, a adăugat el.

Eu sunt de partea vieţii”, a declarat premierul, întrebat dacă el este în favoarea pedepsei capitale. Viktor Orban a precizat că trebuie văzut ce măsuri pot fi luate pentru a proteja cetăţenii care respectă legea.

Dacă îi putem proteja fără a reinstaura pedeapsa cu moartea, atunci să-i protejăm astfel. Dar dacă nu se poate altfel, pedeapsa cu moartea trebuie reinstaurată”, a mai declarat premierul de la Budapesta.

El a apreciat că subiectul trebuie menţinut pe agendă.

Mulţi consideră că dacă există pedeapsa cu moartea... trăim mai în siguranţă, este o dezbatere amplă”, a afirmat el, precizând că este important să fie înţeleasă opinia publică pe această temă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat la sfârşitul lui aprilie declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, privind posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, cerându-i să revină asupra afirmaţiilor.

Nu este necesar să comentăm un lucru evident. Ne opunem cu vehemenţă aplicării pedepsei cu moartea. Orban trebuie să clarifice imediat că nu are această intenţie. Dacă nu o va face, va exista o confruntare puternică de idei”, a afirmat Jean Claude Juncker.

Carta UE a drepturilor fundamentale interzice pedeapsa cu moartea”, a subliniat el.

Nu există dubii că pedeapsa cu moartea intră în contradicţie cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, a spus, la rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după ce Viktor Orban a declarat că analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, abolită în 1990.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri