Violenţele reizbucnesc la Ankara şi Istanbul după decesul unui adolescent rănit în timpul protestelor de acum opt luni

Data publicării:
berkin

Proteste violente au avut loc marţi la Istanbul şi la Ankara, după ce un adolescent de 15 ani a murit în spital. Rănit grav anul trecut, în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale de la Istanbul, Berkin Elvan a stat în comă aproape nouă luni până la deces. Poliţiştii au folosit tunuri cu apă şi grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii ieşiţi pe străzile celui mai mare oraş al Turciei, care cer din nou demisia guvernului. Luptele de stradă continuau şi la orele serii în metropola de pe malul Bosforului.

Foto: Facebook.com/BerkinElvanAnisina

Cea mai mare demonstraţie a avut la Ankara, unde peste 2000 de oameni au încercat să blocheze o şosea principală, în semn de protest faţă de moartea tânărului. Poliţiştii au intervenit în forţă şi i-au îndepărtat pe demonstranţi.

Ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi au avut loc şi la Istanbul, oraşul natal al victimei.

Imediat după ce s-a aflat de moartea băiatului, zeci de oameni adunaţi în faţa spitalului în care era internat au început să arunce pietre şi diverse obiecte în maşinile poliţiei.

Suntem aici pentru a cere dreptate pentru aceast crimă comisă de către Poliţie. Vărsarea sângelui lui Berkin Elvan nu va rămâne nepedepsită. Dacă un tânăr de 15 ani este ucis, cineva trebuie să plătească”, afirmă Ahmet Ekinci, unul dintre protestatari.

Băiatul a fost lovit fatal anul trecut, în iulie. El ieşise din casă ca să cumpere pâine, dar a nimerit în mijlocul confruntărilor dintre manifestanţii antiguvernamentali şi poliţişti. Atunci a fost lovit în cap de o grenadă cu gaz trasă de poliţişti şi a intrat în comă. Moartea lui, la 269 de zile distanţă, ridică la şase numărul victimelor protestelor din Istanbul. Nici un poliţist nu a fost pus sub acuzare în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri