Vize pentru Canada. Iohannis: Ne păstrăm rezerva

Data actualizării: Data publicării:
steag canada cropuit-1

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România „își păstrează rezerva” în ceea ce privește semnarea tratatului de liber-schimb Uniunea Europeană – Canada, iar mingea se află acum în terenul oficialilor de la Ottawa.

România condiționează semnarea acestui tratat cu Ottawa de ridicarea vizelor.

Președintele a menționat însă că sunt „semnale bune” și șanse de a face progrese în negocierile cu Canada.

„Sunt negocieri și sunt semnale bune. Sigur că în această fază deja depinde mai mult de partea canadiană să facă un pas hotărât pentru a finaliza cu succes negocierile. Noi până atunci ne păstrăm rezerva, așa cum am anunțat deja și până acum, dar există șanse reale să facem progrese în această direcție”, a declarat președintele Klaus Iohannis, aflat la Consiliul European de la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, că dacă se va ajunge la o „înţelegere rezonabilă” cu partea canadiană, România îşi va retrage rezervele legate de încheierea acordului CETA. Şeful statului a precizat că acest lucru înseamnă liberalizarea vizelor, începând din 2017, fără condiţii inacceptabile pentru România.

Întrebat ce înseamnă o înţelegere rezonabilă, Klaus Iohannis a răspuns: „Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii”.

Întrebat în continuare dacă partea română insistă pentru termenul 2017, şeful statului a precizat: „Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a declarat, miercuri, că România nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA între Comisia Europeană şi Canada până când statul canadian nu va elimina vizele pentru cetăţenii români.

Aflată în aceeași situație cu România, Bulgaria a anunțat că acceptă o propunere canadiană potrivit căreia liberalizarea vizelor ar urma să se facă treptat.  Eliminarea completă a vizelor pentru bulgari ar urma să aibă loc la sfârșitul anului 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri