Vladimir Putin: Şi ce-a fost rău cu Pactul Molotov-Ribbentrop?

Data publicării:
putin la discutii

Vladimir Putin discută cu tineri cercetători și istorici ruși FOTO: kremlin.ru

„Este necesară o cercetare serioasă pentru a se stabili care erau metodele de politică externă în acea perioadă. Uniunea Sovietică a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: "Ah, este ceva rău". Dar ce este rău în faptul că Uniunea Sovietică nu voia să lupte, ce este rău în asta?”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu tineri istorici desfășurată miercuri la Moscova. Kremlinul a publicat pe site transcriptul discuțiilor. 

Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, semnat de URSS cu Germania nazistă în 1939, a condus în cele din urmă la al II-lea Război Mondial, generând pierderi teritoriale inclusiv pentru România.

Un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prevedea că Germania nazistă şi URSS erau de acord să împartă Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Polonia în sfere de influenţă. Kremlinul a admis existenţa protocolului secret în anul 1989.

„De pildă, încă polemizăm pe marginea Pactului Molotov-Ribbentrop, iar Uniunea Sovietică este acuzată că a divizat Polonia. Dr Polonia, ce a făcut ea când Germania a intrat în Cehoslovacia? A luat o parte din Cehoslovacia. Asta a făcut. Apoi a pățit, la rândul ei, același lucru. Nu vreau să învinovățesc pe nimeni aici, dar studii serioase au arătat că asemenea metode erau practicate atunci în politica externă. Uniunea Sovietică a semnat un pact de neagresiune cu Germania. Se spune: Vai, ce rău! Și ce e rău dacă Uniunea Sovietică nu voia să lupte? Ce e rău? Asta pe de o parte. 

Iar pe de altă parte: chiar dacă se știa că războiul este inevitabil, Uniunea Sovietică avea nevoie de timp pentru a-și moderniza armata. Trebuia să punem la punct un nou sistem de arme. Fiecare lună, fiecare zi câștigată era valoroasă. De aceea, discuțiile pe acest subiect la nivel politic poate că au sens pentru manipularea opiniei publice, dar lor trebuie să li se opună o cercetare profundă, serioasă, obiectivă”, le-a spus Putin tinerilor istorici ruși. 

Cu toate acestea, în anul 2009, Vladimir Putin cataloga drept „imoral” Pactul din anul 1939, care, potrivit istoricilor, a avut ca efect începerea celui de-al II-lea Război Mondial, divizarea Poloniei şi anexarea Basarabiei şi nordului Bucovinei de către URSS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri