Vladimir Putin vrea să trimită un convoi umanitar în Ucraina. Ce temeri are Occidentul

Data publicării:
putin in sedinta - kremlin-1.ru

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a evocat luni participarea Rusiei la o misiune internaţională în estul Ucrainei sub egida Crucii Roşii, într-o convorbire telefonică cu omologul său american Barack Obama. „Preşedintele american a susţinut iniţiativa omologului său ucrainean cu privire la o misiune internaţională în Lugansk, sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, cu participarea Uniunii Europene, Rusiei, Germaniei şi a altor parteneri”, a declarat Preşedinţia ucraineană într-un comunicat.

Preşedintele Vladimir Putin susţine că trimiterea unui convoi umanitar în estul Ucrainei este justificată de numărul mare de distrugeri provocate de armata ucraineană. Occidentul se teme însă că acesta este doar un plan de invadare a ţării vecine.

„Observăm că Rusia a început să dezvolte un discurs şi un pretext pentru o operaţiune militară prezentată drept o misiune umanitară şi observăm şi un dispozitiv militar care poate fi utilizat pentru astfel de operaţiuni militare ilegale în Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Anunţul Moscovei vine în aceeaşi zi în care oficiali din Ucraina spun că Rusia a trimis 45.000 de militari, 160 de tancuri, aproape 200 de avioane de vânătoare şi 150 de lansatoare de rachete la graniţa comună. Iar răspunsul Kievului trebuie să vină fără întârziere, susţin analiştii de politică externă.

„Armata este obligată să cureţe estul Ucrainei de separatişti, astfel încât la final să nu fie nevoiţi să negocieze cu ei finalul războiului”, a declarat la Digi24 analistul Dan Dungaciu.

Este ceea ce militarii Kiev-ului încearcă să şi facă. Imaginile filmate lângă o localitate din apropierea Doneţk-ului arată că se dau lupte grele între armată şi separatişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri