Vreme rea în aproape toată Europa. În Ungaria sunt anunțate căderi masive de zăpadă

Data publicării:
Furtuna de zapada - Guliver GettyImages

Căderile masive de zăpadă au provocat haos pe străzile din centrul Angliei. Zeci de maşini au rămas blocate pe şoselele naţionale, iar unii şoferi s-au hotărât chiar să-şi abandoneze vehiculele din cauza frigului.

Încercăm să ieşim de aici pe o rută ocolitoare şi ne-am oprit. Avem şi copiii în maşină. Când am plecat nu era niciun pic de zăpadă, drumul era liber, iar acum când ne întoarcem acasă şi e blocat”, a spus o persoană afectată.

Viscolul a afectat şi traficul aerian. Aeroporturile John Lennon din Liverpool şi Leeds Bradford din Yorkshiere au fost închise mai multe ore din cauza vizibilităţii reduse. Patru zboruri din Malta, Berlin şi Bucureşti spre Liverpool au fost redirecţionate spre Manchester. Iar autorităţile britanice au decretat cod galben pentru aproape întreaga Anglie.

„Vom vedea destul de multă zăpadă, cu siguranţă mai ales în estul Ţării Galilor, în anumite părţi din Midlands, în sfârşit, în două zone din estul Angliei. Se vor înregistra câţiva centimetri de zăpadă în zonele joase şi câteva zeci de centimetri în zonele mai înalte”, a spus un meteorolog.

Cu toate acestea, zăpada a fost primită cu bucurie de mulţi britanici, care au transformat străzile oraşelor în pârtii de schi.

Probleme sunt şi în Franţa, unde autorităţile au decretat cod portocaliu de zăpadă şi polei pentru 19 departamente din nord-estul ţării. Traficul rutier a fost îngreunat mai ales în Alsacia şi Lorena, în nord-estul Franţei, iar drumurile de acces spre staţiunile montane dau mari bătăi de cap turiştilor.

Nord-estul Belgiei este la rândul ei afectat de zăpezile care s-au abătut deodată peste ţară. Un strat de cel puţin 10 centimetri de zăpadă a acoperit şoselele, ceea ce a produs uriaşe ambuteiaje. Pe autostrada spre Luxembourg s-au format blocaje pe o distanţă de 50 de kilometri. Autorităţile belgiene spun că întreaga ţară va fi acoperită de zăpadă în zilele următoare.

Şi în sud-vestul Germaniei s-a instalat iarna, după câteva zile calde de Crăciun. Cele mai afectate de căderile de zăpadă au fost oraşele din landurile sudice. În schimb, zăpada se lasă aşteptată în est.

Consultați aici vremea în timp real în toată Europa

În țară, la ora 20.00, a expirat un cod galben de ninsori și vânt puternic, emis pentru aproape toate județele, dar o nouă avertizare meteorologică de acelaşi tip a fost emisă deja pentru mâine seară. Doar nord-vestul va fi ferit de vremea de iarnă grea. Primul cod lasă în urmă zăpadă pene de curent, în judeţul Argeş. Cablurile au cedat sub greutatea zăpezii, iar peste 3.000 de familii sunt pe întuneric de aproape 24 de ore.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri