Zi istorică în Irlanda. Au fost legalizate căsătoriile între persoane de același sex

Data publicării:
Irlanda referendum casatorii gay - Gulliver GettyImages 1

Ziua în care s-au împlinit 22 de ani de la eliminarea pedepselor penale pentru relaţiile homosexuale în Irlanda s-a dovedit a fi o zi istorică. Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a fost primită cu urale de o largă majoritate.

- Este o zi asemănătoare Căderii Bastiliei, o zi a Bastiliei pentru inima Irlandei.

- Este un moment emoţionant pentru o mulţime de motive, simţi că în sfârşit eşti acceptat de societate.

Mulţi irlandezi au urmărit defăşurarea votului în curtea superioară a Castelului din Dublin, în care au fost montate ecrane uriaşe. A fost un scrutin cu atât mai important cu cât Irlanda, o ţară catolică, este considerată una dintre cele mai conservatoare din Europa. Biserica catolică s-a opus vehement organizării acestui referendum.

Gerry Adams, liderul Sinn Fein: „Este un rezultat uriaş şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care au votat, dar în special celor care au votat "Da". Îmi curg lacrimi de bucurie, plâng şi râd întruna”.

Irlanda este cel de-al 18-lea stat care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Pedepsele penale pentru relaţiile homosexuale au fost eliminate în Irlanda abia în 1993, iar divorţul a devenit legal doar în 1995.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri