Un dezertor nord-coreean transmite o scrisoare disperată președintelui Chinei

Data publicării:
dezertor coreea de nord

Un dezertor nord-correan a transmis o scrisoare emoționantă unuia dintre cei mai puternici oameni din lume, președintele Chinei, Xi Jinping. Bărbatul îl imploră pe Jinping să facă demersuri pentru ca soția și fiul său, în vârstă de 4 ani, să fie eliberați de regimul de la Phenian, relatează CNN.

„Fiul meu are acum patru ani. Te rog să te gândești la el ca și cum ar fi nepotul tău și să ai milă. Fiul meu are doar patru ani, probabil nu înțelege ce este aceea o închisoare. De ce se află într-o cameră rece? Ce vină are el astfel încât să fie ținut într-o temniță? Sunt furios pe lumea întreagă”, scrie bărbatul.

Lee, dezertorul, nu și-a mai văzut fiul de când copilul a fost reținut de autoritățile chineze, alături de mama sa, pe 4 noiembrie, când încercau să fugă din Coreea de Nord.

„Când am fugit din Coreea de Nord m-am gândit că și dacă e să mor, trebuie să mor singur. Aveam otravă la mine, în caz că voi fi capturat. Regret că sunt singurul care a reușit să evadeze”, spune nord-coreeanul.

În luna octombrie, bărbatul a pus la cale un plan prin care să își ajute copilul și soția să fugă din țară. La jumătatea drumului, cei doi au fost prinși de autoritățile din China, alături de alți opt dezertori. Ei voiau să traverseze China și să intre în Coreea de Sud, unde îi aștepta Lee.

„I-am contactat și mi-au spus că au fost prinși, că sunt în cătușe. Le-am auzit vocile alarmate, apoi s-a întrerupt conexiunea”, spune bărbatul, care nu știe acum unde se află familia sa.

China nu îi consideră pe dezertorii nord-coreeni drept refugiați, ci îi încadrează drept „migranți economici ilegali”. Sub această politică, oamenii sunt trimiși înapoi în Coreea de Nord, unde îi așteaptă moartea sau închisoarea pe viață în lagărele regimului.

Numărul dezertorilor care reușesc să ajungă în Coreea de Sud a scăzut de la 2.700 în 2011, anul în care a murit fostul lider Kim Jong-il, la jumătate, anul trecut. Controalele sporite la granița dintre Coreea de Nord și China sunt principalul motiv pentru care nord-coreenii nu mai reușesc să părăsească țara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri