Un jihadist trebuie să plătească despăgubiri de 2,7 milioane de euro

Data publicării:
luptator taliban isis terorist shutterstock_141133117
Foto: Shutterstock

Curtea Penală Internaţională (CPI) a decis joi că jihadistul din Mali Ahmad al Faqi al Mahdi a provocat daune de 2,7 milioane de euro distrugând mausoleele de la Timbuktu, aflate în patrimonial UNESCO, în 2012, şi i-a ordonat să plătească despgubiri victimelor, relatează AFP, potrivit News.ro

luptator taliban isis terorist shutterstock_141133117
Foto: Shutterstock

„Instanţa ordonă despăgubiri individuale, colective şi simbolice pentru comunitatea din Timbuktu, recunoaşte că distrugerea clădirilor protejate a provocat suferinţă persoanelor din întreg Mali şi comunităţii internaţionale şi îl declară pe Mahdi responsabil pentru despăgubiri de 2,7 milioane de euro”, a declarat judecătorul Raul Cano Pangalangan, citind decizia.

Tuaregul Al Faqi Al Mahdi a condus intenţionat atacuri vizând nouă mausolee de la Timbuktu şi intrarea în moscheea Sidi Yahia. Atacurile au avut loc în perioada 30 iunie – 11 iulie 2012.

Fondat în secolul al V-lea de triburi de tuaregi, Timbuktu a devenit un centru important de cultură al islamului, care a atins apogeul în secolul al XV-lea.

Al Mahdi, în calitate de şef al Hisbah, brigada islamică pentru moravuri, ar fi ordonat şi participat la atacurile vizând mausolee distruse cu ciocane, sape şi dalte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri