Premieră în Georgia: partid prorus în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
alianta patriotilor georgia partid prorus

Un mic partid prorus, Alianţa Patrioţilor, a reuşit să treacă de pragul electoral de 5 la sută şi a intrat în Parlamentul Georgiei, în urma alegerilor legislative de duminică. Este o premieră în istoria fostei republici sovietice care în august 2008 a fost implicată într-un război cu Rusia.

alianta patriotilor georgia partid prorus

Alianța Patrioților va avea șase deputați.

Partidul prooccidental Visul Georgian, aflat deja la putere în Georgia, este cel care a obţinut o victoria în alegerile legislative, al căror al doilea tur s-a desfășurat duminică. Opoziția contestă însă aceste rezultate.

Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanişvili,  a obţinut victoria în 48 dintre cele 50 de circumscripţii în care a avut loc turul doi duminică, iar în celelalte două circumscripții victoria a revenit unor candidați independenți, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

În primul tur de scrutin, pe 8 octombrie, Visul Georgian a obţinut 48,68% din sufragii, iar Mişcarea Naţională Unificată (MNU) 27,11%.

În urma celor două tururi de scrutin, Visul Georgian va avea 115 deputaţi în Parlament, iar MNU 27. Acestora li se mai adaugă cei șase deputați din partidul prorus și cei doi independenți.

Această majoritate largă va permite Partidului Visului Georgian să formeze un nou Cabinet şi să amendeze Constituţia.

După primul tur de scrutin şi cel de duminică, partide de opoziţie au acuzat Guvernul de fraude masive, o contestaţie respinsă de autorităţi, relatează News.ro.

Citiți AICI ce spune analistul Vladimir Socor despre miliardarul Bidzina Ivanişvili.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri