Văduva disidentului chinez Liu Xiaobo a dispărut în condiții misterioase

Data actualizării: Data publicării:
Liu Xia
Liu Xia

Soția disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Nobelului pentru Pace în 2010, a dispărut în condiții misterioase la câteva zile după moartea soțului ei, survenită pe 13 iulie, relatează The Guardian.

liu
Liu Xia

Văduva disidentului, Liu Xia, a fost văzută ultima oară pe 15 iulie, când autoritățile de la Beijing au dat publicității imagini de la serviciul funerar. În fotografiile difuzate, Liu Xia poartă ochelari negri şi plânge în faţa corpului soţului ei, în timp ce rudele se înclină în faţa trupului, înconjurat de flori albe.

Trupul opozantului a fost incinerat „potrivit ceinţei membrilor familiei sale” la Shenyang, în nord-estul Chinei, unde Liu Xiaobo era spitalizat.

Jared Genser, un avocat din Washington care l-a reprezentat pe Liu Xiaobo începând cu 2010, a depus, miercuri, o plângere la ONU în care acuză autoritățile chineze de „dispariția forțată” a văduvei. Avocatul cere o „intervenție urgentă”.

„În conformitate cu dreptul international, o dispariție forțată implică (1) privarea de liberate împotriva voinței persoanei; (2) implicarea oficialilor guvernamentali; (3) refuzul de a recunoaște privarea de libertate sau ascunderea destinului ori a locului persoanei dispărute”, se arată în plângerea depusă la ONU.

Jared Genser a declarat pentru The Guardian: „Este limpede ca bună ziua că ceea ce s-a întâmplat cu Liu Xia se încadrează fără echivoc în această definiție (…) Nu există nicio informație despre locul unde se află, cine o ține acolo sau când ar putea să reapară. Dar pentru mine este cât se poate de clar… că guvernul chinez o ține (captivă – n.r.). Ea continuă să sufere teribil… De fapt, cred că nici Kafka nu și-ar fi imaginat un scenariu atât de groaznic ca al ei”.

Avocatul american a spus că se aștepta ca până acum ca ONU să fi cerut deja Beijingului explicații despre dispariția femeii, care este plasată, din 2010, într-un regim de supraveghere la domiciliu, regim coordonat, până la moartea opozantului, cu detenția soțului ei.

Până acum, Statele Unite şi Uniunea Europeană au îndemnat Beijingul să o elibereze pe Liu Xia şi să-i permită să părăsească ţara dacă ea doreşte acest lucru.

Întrebat recent despre această eventualitate, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze nu a îndepărtat-o în mod categoric, declarând pur şi simplu că nu se va pronunţa asupra acestui subiect.

Disidentul Liu Xiaobo a murit la vârsta de 61 de ani din cauza unui cancer la ficat, fără ca regimul comunist să-l lase să moară în libertate, în străinătate. Din acest motiv, Beijingul a fost criticat dur. Scriitor şi profesor, Liu Xiaobo a fost arestat în decembrie 2008, iar un an mai târziu a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru subversiune. El a fost eliberat condiţionat şi spitalizat în urma depistării cancerului la sfârşitul lui mai.

Regimul i-a reproșat acestui fost reprezentant al manifestaţiilor din 1989 în favoarea democraţiei, în Piaţa Tiananmen, că a redactat împreună cu alţii un manifest - Charta 08 - în care îndeamnă la alegeri libere.

De la venirea la putere a preşedintelui Xi Jinping, la sfârşitul lui 2012, reprimarea politică s-a intensificat în China. După ce a atacat apărătorii drepturilor omului, Beijingul a trecut la avocaţii acestora, arestând câteva zeci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri