„Veneam cu grenade la cursuri”. Cafeneaua care și-a propus „imposibilul” într-un oraș din Liban

Data publicării:
gun

În Tripoli (a nu se confunda cu celălalt Tripoli, capitala Libiei - n.r.), nordul Libanului, există o cafenea în care toți angajații sunt foști combatanți din tabere inamice.

Cafeneaua „Kahwetna Cafe” a fost deschisă de o organizație non-guvernamentală, Match, pe o fostă linie de front dintre două cartiere între care există de ani de zile o ură sângeroasă. Este vorba despre cartierele Jabal Mohsen, ocupat de o comunitate alawită, și Bab al-Tebbaneh, locuit majoritar de sunniți. Misiunea cafenelei? Anularea prejudecăților istorice ale celor două comunități în jurul unei cești „pacifiste” de cafea, scrie France 24.

În ultimii ani, conflictul dintre cele două cartiere din Tripoli, al doilea oraș ca mărime al Libanului, a fost potențat de războiul din Siria.

Cea mai mare parte dintre alawiții din Jabal Mohsen sunt de partea regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce, la antipod, mulți dintre sunniții din Bab al-Tebbaneh sunt suporteri ai opoziției siriene. Această ciocnire de militantism a făcut ca, din 2011, sute de oameni din cele două cartiere libaneze să moară în luptele de stradă izbucnite pe seama conflictului din Siria. Și chiar dacă implementarea, în 2014, a unor măsuri de sporire a securității a reușit să pună capac vărsărilor de sânge, tensiunea resentimentară dintre cele două comunități plutește apăsător în aer, potrivit France 24.

„Începând cu 2014, am profitat de oprirea luptelor ca să organizăm lecții de teatru pentru 16 tineri din cele două cartiere. Cei mai mulți dintre ei erau foști combatanți, la acea dată șomeri. Ideea noastră este să folosim arta pentru a rezolva conflictul care îi aruncă pe acești tineri unii împotriva altora. La început, a fost foarte dificil. Nu luau în serios cursurile noastre și erau foarte ostili unii cu alții. Totuși, cu cât petreceau mai mult timp împreună, cu atât începeau să se scuture de prejudecățile pe care le aveau unii despre alții. Și au realizat treptat că au mai multe lucruri în comun decât diferențe”, spune Lea Baroudi, fondatorul ONG-ului March, care a deschis cafeneaua în luna februarie a lui 2016.

Unul dintre angajații cafenelei „Kahwetna”, Atris, din cartierul sunniților, povestește că „la început veneam la lecțiile de dramaturgie înarmați cu grenade și cu pistoale”, deoarece niciuna dintre tabere nu avea încredere în cealaltă.

„Este extrem de greu să schimbi mentalitatea și să rupi ciclul cronic. Oamenii din aceste cartiere trăiesc într-o continuă spaimă și s-au obișnuit să fie plătiți de către politicieni înaintea fiecărui tur de alegeri. Problema este că guvernul, de fapt, nu a investit cu adevărat în finalizarea conflictului, deci situația nu se îmbunătățește în profunzime. N-ai nevoie decât de cinci oameni care să agiți puțin apele și luptele ar începe din nou. Dar sunt mulțumit măcar să știu că cei care au lucrat în cafeneaua noastră nu vor mai pune mâna pe arme”, subliniază Lea Baroudi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri