VIDEO | „Cocainlanda”, o incursiune în citadela dependenților de droguri din Sao Paulo

Data actualizării: Data publicării:
slide_257569_1654168_free

Femei însărcinate agonizând drogate pe saltele jerpelite, în spatele unor cocioabe, printre gunoaie pestilențiale. Bărbați scheletici cu venele sparte de ace, pășind printre „visele” narcotice expuse pe tarabe. Erau până recent doar câteva dintre instantaneele tulburătoare la ordinea zilei în piața de droguri din Sao Paulo, o citadelă a morții și halucinațiilor unde de ani întregi s-au vândut și consumat la liber droguri dintre cele mai periculoase, într-un deplin vacuum penal.

Totul însă până zilele trecute, când autoritățile braziliene au trimis peste 500 de polițiști înarmați într-o amplă operațiune anti-drog în piața din Sao Paulo, cunoscută sub denumirea de Cocainlanda. La vederea forțelor de ordine, consumatorii de droguri au răbufnit, încleștându-se cu polițiștii într-un haos al gazelor lacrimogene și al mașinilor vandalizate. 40 de persoane au fost arestate în urma raidului.

Primarul de centru-dreapta din Sao Paulo, Joao Doria, a declarat că operațiunea de destructurare a comerțului de cocaină, în timpul căreia polițiștii au distrus tonetele improvizate, a marcat sfârșitul impunității în zona din apropierea gării Luz, relatează BBC.

„Cocainlanda nu mai există și nu va mai exista. Guvernul nu va permite așa ceva”, a declarat edilul, admițând însă că „va fi dificil să punem capăt unei probleme istorice”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Raiduri de genul acesta au mai avut loc în ultimii ani în mai multe orașe din Brazilia cu activitate de crescută de micro-trafic, dar majoritatea s-au dovedit ineficiente pe termen lung, din cauza lipsei unei politici guvernamentale pe segmentul reabilitării, a excluziunii sociale scăpate de sub control și segregării urbane, potrivit experților. În plus, aproape de fiecare dată în urma unor asemenea misiuni, traficanții și-au mutat activitatea în alte zone ale orașelor. 

În urmă cu trei ani, Brazilia era al doilea mare consumator de cocaină la scară globală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri