VIDEO | Noua „armă” a propagandei ruse: Alisa Vox. „Puștiulică, fă-ți un duș pe creier”

Data publicării:
Foto: Alisa Vox, Facebook
Foto: Alisa Vox, Facebook

Propaganda rusă face un popas în muzica electro și își bate joc într-o piesă de tinerii care au participat la protestele anti-corupție organizate pe 26 martie de Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia.

Alisa
Foto: Alisa Vox, Facebook

Cândva, eterica rusoaică Alisa Vox spărgea instrumente pe scenă și era membră a formației de punk Leningrad, cunoscută pentru pozițiile sale anti-Putin. Acum însă, Alisa, afișând ținuta unei amante de oligarh, pare a-și fi resetat busola opțiunilor, asumându-și un rol frontal în uriașul mecanism de propagandă al Kremlinului. Pe 15 mai, Alisa Vox a lansat videoclipul piesei Baby Boy, în care aceasta batjocorește ideea de atitudine politică în rândul tinerilor.

Piesa are la bază mai multe scandaluri iscate în ultima lună în liceele și universitățile din Rusia, relatează publicația Moscow Times. Pe rețelele de socializare au circulat diverse filmări cu profesori și lectori criticându-i furioși pe elevii și studenții care au luat parte la manifestațiile îndreptate împotriva corupției galopante din rândul clasei politice. La finele lunii martie, un lector de la Universitatea de Stat din orașul Tomsk și-a numit studenții „nebuni” pentru că au participat la proteste, iar un profesor de liceu le-a spus elevilor săi că „liberalismul înseamnă libertate pentru subumani”.

Alisa Vox se aliază și ea acestei optici de dispreț autocratic, adresându-se protestatarilor  cu apelative precum „marionete” însetate de „aur și euro”. Personajul interpretat de Alisa le promite tinerilor în piesă „libertate, femei, bani și putere” atâta timp cât vor accepta să distrugă activismul anti-guvernamental.

„Tocmai și-a întors lucrarea la istorie, un mare „D” ștampilat în partea de sus/ Dar cineva i-a promis mari bogății, atâta timp cât nu se oprește// Puștiul e doar o marionetă. Toată viața lui a pierdut/ Mămica fuge după el, protejându-și cercetașul”, se arată în textul piesei.

Un alt exemplu: „Liberate, bani, fete – vei obține totul, chiar și puterea/ Deci, puștiulică, stai departe de politică și fă-ți un duș pe creier”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alisa Vox a cântat în formația Leningrad din 2012 și până în 2016, când a părăsit furtunos trupa, chiar după hitul Eksponat. În iunie 2016, Alisa a lansat un album solo numit sugestiv – On My Own.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri