„Violul este un instrument devastator”. Noi semnale disperate de alarmă privind genocidul din Myanmar

Data publicării:
roh

Un raport al ONG-ului Fortify Rights acuză Myanmarul de genocid împotriva etnicilor rohingya, în timp ce organizația Human Rights Watch denunță faptul că numeroase femei și fete ale acestei minorități musulmane au fost violate de soldați birmani, relatează joi AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Un document de 30 de pagini, publicat miercuri de ONG-ul local Fortify Rights și de Muzeul Holocaustului din SUA, relevă că „forțele de securitate birmane și civili au comis crime împotriva umanității și au lansat o campanie de epurare etnică".

„Dovezile că aceste acte reprezintă un genocid împotriva populației rohingya continuă să se adune", se arată în raport, care menționează cazuri de victime măcelărite sau arse de vii.

Autorii raportului au intervievat peste 200 de persoane (supraviețuitori, martori și lucrători umanitari) pentru a documenta două valuri de atacuri ale forțelor birmane împotriva rohingya între 9 octombrie și luna decembrie 2016, și după 25 august 2017.

Citește și: BBC: Șefa ONU din Myanmar încearcă să ascundă genocidul rohingya

Operațiunile militare lansate la sfârșitul lunii august au forțat 600.000 de membri rohingya să se refugieze în Bangladesh. Myanmarul dă asigurări că aceste operațiuni militare vizează neutralizarea rebelilor rohingya care au atacat posturi ale poliției birmane. ONU a denunțat deja o epurare etnică, iar președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre un „genocid".

Un alt raport al ONG-ului Human Rights Watch, publicat joi, estimează la rândul său că numeroasele violuri comise împotriva femeilor și fetelor rohingya, precum și alte atrocități dovedesc că aceste fapte pot fi considerate crime împotriva umanității. Documentul a fost realizat pe baza discuțiilor cu victimele, organizații umanitare și oficiali din sectorul sănătății din Myanmar și menționează mai multe cazuri de violuri colective.

„Violul este un instrument important și devastator în campania de epurare etnică condusă de armata birmană împotriva rohingya", a denunțat Skye Wheeler, autor al raportului. „Actele barbare de violență ale armatei birmane au lăsat nenumărate femei și fete rănite și traumatizate", a spus cercetătorul HRW.

ONG-ul a afirmat că a discutat cu 52 de femei și fete provenind din 19 sate din statul Rakhine, în vestul Myanmarului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri