EXCLUSIV |Yanis Varoufakis: Viitorul va fi mai urât decât prezentul

Data actualizării: Data publicării:
yanis

Europa este în criză de lideri. Problemele multe şi diferite din ultimii ani arată tot mai clar această lipsă, care începe să se resimtă. „Oamenii de rând ştiu că nimic nu este în regulă. Ei se uită la viitor şi văd că va fi mai urât ca prezentul, copiii lor vor trăi mai rău ca ei. Şi sunt disperaţi. Sunt furioşi pe politicienii care continuă aceeaşi politică falsă şi care continuă să le dea lecţii că totul va fi în regulă”, spune Yanis Varoufakis, fostul ministru de finanţe al Greciei, care a rămas acelaşi rebel... cu o cauză.

Balazs Barabas: De un timp partidele naţionaliste din Europa au prins putere, nu în ultimul rând din cauza crizei zonei euro. Dacă vor ajunge la putere cum credeţi că vor rezolva criza euro, ce soluţii ar putea prezenta?

Yanis Varoufakis: Soluţiile partidelor naţionaliste? Disoluţii mai degrabă. Partidele naţionaliste ar dăuna poporului lor şi Uniunii Euopene, în totalitate. Naţionalismul nu este prietenul Europei sau al popoarelor. Singura cale de a nu aluneca într-un fel de anii 1930 postmodern este prin a ne opune naţionalismului, de a coopera peste graniţe, de a face ceea ce nu am făcut în 1930, după perioada de criză din 1929. Şi ce trebuia să facem în anii 30 şi trebuie să facem acum? Trebuie să ne unim forţele dincolo de graniţe, de filosofii politice şi să găsim căile raţionale, eficiente pentru a lupta împotriva crizei noastre comune. Criza europeană poate lua mai multe forme. În Grecia arată ca criza greacă, criza datoriei sau a şomajului. În Germania arată ca criza fondurilor de pensii din cauza dobânzilor negative care devorează economiile germanilor de rând. Dar e o singură criză. Acum câțiva ani erau inundaţii în Siberia, scuze, Australia, şi focuri în Siberia. Acestea sunt parte a aceleaşi crize, a schimbării climei. Deci trebuie să luptăm cu criza europeană ca şi cu o criză europeană. Şi singura posibilitate nu e prin forţe centrifuge, reîntoarcerea la state naţionale. Singura soluţie este împreună.

Balazs Barabas: Dar cum puteţi explica asta maselor largi, care sunt dezamăgite, sunt îngrijorate pentru viitorul lor - şi aceasta va fi următoarea întrebare, dacă va veni o nouă criză -, deci ca să ne întoarcem la această chestiune, cum puteţi convinge masele largi, îngrijorate pentru ziua de mâine, îngrijorate pentru când şi cum vor merge la şcoală copiii lor? Cum le puteţi spune că partidele naţionaliste nu au dreptate, nu sunt soluţia pe termen lung?

Yanis Varoufakis: Am o mare încredere în oamenii de rând, cei din Ungaria, Cehia, Germania şi aşa mai departe. Ei înţeleg instinctual care e problema, mai bine ca politicienii, ca economiştii, ca birocraţii sau bancherii. Problema este, dacă ne uităm la establishment-ul european, fie că vorbim de Bruxelles, Berlin, Frankfurt sau chiar Atena, mai nou, care le spun europenillor, le spun maghiarilor, că nu există alternativă la politicile actuale. Şi totul e în regulă. Iar oamenii de rând ştiu că nimic nu e în regulă. Ei se uită la viitor şi văd un viitor mai urât ca prezentul. Văd copiii lor care vor trăi mai rău ca ei. Şi sunt disperaţi. Sunt furioşi pe clasa politică, pe establishment, care continuă aceeaşi politică falsă care a dus la lipsa speranţei şi care continuă să le dea lecţii că totul va fi în regulă atât timp cât vor lăsa establishment-ul să-şi facă treaba. Şi e singura alternativă. Iar când apare un partid naţionalist, un partid populist care le oferă soluţii simple, dar false, de exemplu "să ne luăm ţara înapoi", "să construim garduri în jurul nostru, să punem curent electric", "afară cu străinii din ţară". Chiar dacă nu suntem de acord cu ei, ei reprezintă schimbarea. Deci când eşti disperat că se continuă cu aceeaşi greşeală, e uşor să devii atras de sirenele schimbării, chiar dacă schimbarea este în rău, nu în bine. Deci ceea ce trebuie să facem e să le prezentăm o alternativă, cu o schimbare umanistă. Care chiar va rezolva problema, şi nu o va adânci. Iar dacă facem acest lucru, în mod sigur îl vor aplica.

Balazs Barabas: Se pare că Germania şi Franţa, marile puteri economice din Europa, se distanţează de Statele Unite şi se apropie de Rusia şi statele asiatice, respectiv China. Credeţi că aceasta ar putea fi o soluţie bună la problemă?

Yanis Varoufakis: Nu, este exclus să fie. Rusia este în faliment. Economia Rusiei nu are viitor, aşa cum merge acum. Autoritarismul şi criza sunt în creştere. E un fel de societate feudală care este foarte dăunătoare poporului său. Ruşii sunt un popor foarte mândru şi sunt profund îngrijorat pentru soarta democraţilor din Rusia. Rusia nu va mai deveni o superputere, în ciuda eforturilor dlui Putin. China este un experiment social foarte interesant. China este un stat care evoluează într-un mod foarte interesant şi promiţător. Dar China este foarte dependentă de SUA şi Europa. Şi ei ştiu asta. Beijing-ul înţelege perfect acest lucru. China a jucat un rol hotărâtor în stabilizarea situaţiei de după 2008. Economia chineză a salvat Occidentul prin credite masive, prin investiţii masive, prin crearea de cerere pentru exportul german care nu mai putea fi redirecţionat spre Italia, Grecia şi alte ţări din cauza crizei euro, şi prin stabilizarea SUA. Dar nu mai pot continua fără ajutorul SUA şi al Europei. Guvernul chinez a majorat investiţiile cu peste 50%. Gândiţi-va numai. În China, în ultimii șase ani, din fiecare dolar încasat 50 de cenţi au fost investiţi. E pur şi simplu prea mult. Nu se poate susţine. Iar când această rată va coborî la 30%, China va întâmpina o criză majoră şi Europa la fel. Deci Europa trebuie să se consolideze ca să ajute China. Deci nu e vorba de Europa care se depărtează de America şi merge spre Rusia şi China. Trebuie să eficientizăm economia globală. Iar noi, europenii, nu contribuim la acest lucru. În acest moment, Europa este o mare ameninţare pentru economia mondială.

Balazs Barabas: Aţi spus că trebuie oferită oamenilor o soluţie alta decât naţionalismul, o soluţie foarte concretă, care se regăseşte în programul mişcării dvs, DIEM25. Dar daţi-mi voie să vă pun o întrebare directă. Dacă nu aţi putut ajunge la un acord cu creditorii germani şi vest-europeni pentru Grecia, cum va funcţiona soluţia pe care o propuneţi?

Yanis Varoufakis: Există două aspecte aici. Prima, aşa cum aţi observat, DIEM este o mişcare paneuropeană. Ne-am învăţat lecţia şi anume că e nevoie de o mişcare transnaţională. O mişcare care acţionează simultan în Grecia şi Germania. În Franţa şi Spania. Şi să acţionăm uniţi. Problema este una comună. Ştiţi, capitalul, bancherii, sunt internaţionali. Ei nu gândesc în termenii Germania sau Franţa. Capitalul este unit. Operează ca un singur element, în timp real, 24 de ore pe zi. În timp ce democraţiile europene şi democraţii sunt închişi în cămăruţele lor mărunte şi din cauza asta sunt înfrânţi iar şi iar şi din cauza asta popoarele noastre suferă încontinuu. Iar DIEM este o încercare de a depăşi asta. Dacă vom reuşi sau nu e o altă chestiune, dar e o mişcare în direcţia care trebuie. Al doilea aspect pe care vreau să-l evidenţiez despre înfrângerea noastră anul trecut. Cred cu tărie - dar cred că e un subiect pentru care ar fi nevoie de o emisiune întreagă ca să-l discutăm - că am fost învinşi nu pentru că nu am fi putut câştiga. Am fost înfrânţi pentru că "miezul" guvernului nostru nu era unit. Iar troika creditorilor a reuşit să ne dezbine, să ne întoarcă unul împotriva celuilalt, iar dacă eşti divizat, pierzi.

Balazs Barabas: O întrebare finală, foarte scurtă. Aţi rămas în relaţii bune cu Alexis Tsipras (premierul Greciei - n.r.)?

Yanis Varoufakis: Nu am nicio relaţie cu Alexis Tsipras. Am luat parte la un proiect comun, el l-a abandonat. Nu cred că mai are ce să-mi spună fără să se simtă prost.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri