24 de români, exploatați pe o plantație din Spania. În ce condiții mizere i-a găsit garda civilă

Data actualizării: Data publicării:
romani4

24 de cetățeni români au fost salvați de garda civilă din Spania, de pe o plantație de usturoi unde munceau zilnic, extrem de prost plătiți și ținuți în corturi pe timp de noapte fără niciun fel de condiții de igienă, relatează corespondentul Digi24 Ciprian Bălțoiu.

Românii munceau fără forme legale la cules de usturoi pe 2 plantații din zona rurală Segovia. Cei care îi puneau la muncă nu au inregistrat vreun contract de muncă, așa cum cere legea în Spania.

În momentul în care ofițerii gărzii civile au descins pe cele doua plantații i-au găsit pe români trăind în condiții mizere, fără apă curentă, fără apă potabilă, fară electricitate.

Cei doi proprietari ai plantațiilor au fost arestați și vor fi amendați cu cate 10.000 de euro pentru fiecare muncitor pe care nu l-au înregistrat cu forme legale.

59 de oameni, majoritatea români, au fost salvaţi de pe mai multe plantaţii de usturoi din Spania, unde erau trataţi ca nişte sclavi. Operaţiunea comună a Gărzii Civile spaniole şi a Poliţiei Române a vizat mai multe ferme din provincia Cuenca din centrul Spaniei.

Anchetatorii aveau informaţii că lucrătorii locuiau în condiţii precare, munceau multe ore pe zi şi primeau salarii mult sub limita legală. În urma raidurilor, a fost arestată o persoană şi alte 5 sunt anchetate. Suspecţii sunt de naţionalitate spaniolă, română şi marocană.

Doar în prima jumătate a acestui an, Garda Civilă a făcut 513 de inspectii la ferme agricole. Investigatorii au descoperit peste 100 de victime ale traficului de persoane şi au arestat 39 de persoane.

romani3
romani3

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri