UPDATE. „Măcelarul din Bosnia”, închisoare pe viață pentru genocid și crime împotriva umanității

Data actualizării: Data publicării:
ratko-mladic-810x481

Generalul sârb bosniac Ratko Mlaidici, cunoscut ca „măcelarul din Bosnia”, a primit miercuri, la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, verdictul în cazul genocidului de la Srebrenița, din 1995. 

UPDATE 13:05 - Ratko Mladici (74 de ani) a fost condamnat la închisoare pe viață de către judecătorii Tribunalului Internațional ONU pentru fosta Iugoslavie de la Haga, fiind găsit de vinovat de genocid, crime de război, crime împotriva umanității, terorizarea populației din Sarajevo și luare de ostatici din rândul trupelor ONU de menținere a păcii. 

La auzul verdictului, victime ale războiului din Bosnia prezente în sală au început să aplaude, scrie Balkan Insight. Hajra Catici, de la Asociația „Mamele din Srebrenița”, a spus că această condamnare este una mai mult „simbolică”, dar este „bine că va rămâne pe viață la închisoare”.

După proces, fiul lui Mladici, Darko, a acuzat Tribunalul de la Haga de atitudine „părtinitoare”.  

Verdictul nu este definitiv și poate fi atacat. 


Ratko Mladici, fostul comandat al Armatei Republicii Srpska, între 1992 și 1995, a fost arestat pe 26 mai 2011, după o fugă de 14 ani de justiția internațională.

Mladici este acuzat de coordonarea masacrului de la Srebrenița, când peste 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși cu sânge rece de forțele militare ale Republicii Srpska.

Citește și: VIDEO. Casetele lui Velid din lumea morților: „Sunt convins că această filmare va face turul lumii”

De asemenea, Ratko Mladici este responsabil și de asediul din Sarajevo, considerat cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.

La un moment dat, Ratko Mladici a fost cel mai căutat om din Europa, iar de epopeea acestei „vânători” justițiare se leagă numele fostei șefe a Tribunalului de la Haga, Carla Del Ponte.

Citește și: Istoria ca un coșmar. Copilul căruia „măcelarul din Bosnia” i-a oferit ciocolată: „Ne-a spus că nu o să ne facă nimic”

Masacrul de la Srebrenița a fost considerat cea mai mare atrocitate petrecută pe continentil european de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste 300 de martori au fost audiați pe durata întregului proces și aproape 10.000 de dovezi au fost analizate. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri