150 de ani închisoare. O femeie din China a făcut contrabandă cu tehnică spațială din SUA

Data publicării:
nasa

Cazul lui Si Chen ar putea ocupa lejer un paragraf într-un roman de spionaj semnat de John Le Carre.

Marți, agenții federali au descins într-o locuință din însoritul Los Angeles și au arestat o femeie în vârstă de 32 de ani pe nume Si Chen, cunoscută apropiaților și sub numele de Cathy Chen. Motivul arestării? Si Chen este bănuită de implicare într-o schemă de exporturi ilegale de tehnologie spațială sensibilă în țara sa de baștină, China, a anunțat Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Echipamentele care ar fi luat drumul Chinei, valorând peste 100.000 de dolari, ar fi inclus componente utilizate în comunicațiile militare, informează CNBC.

Din rechizitoriu reiese că plățile pentru transporturile ilegale erau efectuate printr-un cont bancar din China, deținut de un membru al familei lui Si Chen.

Femeia este acuzată de conspirație, spălare de bani și uz de fals. De asemenea, Si Chen mai este acuzată de încălcarea Legii privind Puterile Economice Internaționale de Urgență, care datează din anii 1970 și vizează restricționarea și controlarea exportului anumitor tehnologii și bunuri către alte țări.

„Legile federale de export sunt concepute pentru a proteja interesele americane prin prevenirea proliferării unor tehnologii care ar putea ajunge în mâini greșite”, a declarat avocata Sandra R. Brown.

Conform actului de acuzare, Si Chen a cumpărat și a introdus în China tehnologia sensibilă fără a obține licențele necesare din partea Departamentului de Comerț al SUA. De asemenea, Chen ar fi închiriat pe un nume fals – „Chunping Ji” - un birou în Pomona, California, de unde a expediat echipamentele, folosind descrieri de produse și prețuri false.

Dacă femeia va fi găsită vinovată, s-ar putea confrunta cu o pedeapsă maximă legală de 150 de ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri