Aveţi maşină, pregătiţi alţi bani de dat la stat!

Data publicării:
taxa auto poluare
Foto: Guliver/Getty Images

Guvernul pregăteşte o nouă taxă, cu atât mai mare cu cât vehiculul poluează mai mult. Autorităţile vor să descurajeze importurile de autoturisme la mâna a doua cu impozite ce ar ajunge la 200 de euro, potrivit informaţiilor Digi24 obţinute de la grupul de lucru înfiinţat pentru noua taxă de mediu. Care, atenţie, va fi plătită de toţi proprietarii!

Noua taxă auto va fi aplicată tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent dacă au plătit sau nu timbrul de mediu sau orice altă taxa auto, urmând să fie calculată în funcție de gradul de poluare al maşinii.

Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Serviceu-rilor Independente: „Autovehiculele foarte poluante, cum sunt cele non euro sau euro 1 vor plăti anual un impozit de 200 de euro, iar cele cu clasa de poluare euro 5 sau euro 6, 50 de euro”.

Guvernul, autorităţile locale şi companiile de consultanţă au pregătit în ultimele luni terenul pentru noua taxă. Măsura îşi propune să descurajeze importul de maşini second hand poluante. Dacă anul trecut vechimea medie a maşinilor importate depăşea cu puţin 8 ani, anul acesta depăşeşste 12 ani, spun potrivit autorităţilor.

Din patru maşini care sunt verificate la Registrul Auto Român, una este respinsă din cauza stării tehnice

Cristian Bucur, director tehnic al RAR: „Cele mai multe dintre neconformităţile constatate au vizat inslataţia electrică, cea de iluminat-semnalizare şi a fost o proporţie de 23%. Următoarea pondere, a fost de 13% şi vizează sistemul de frânare”.

Potrivit RAR, peste 600.000 de maşini second hand au intrat anul acesta în România, dublu faţă de anul trecut. 52% dintre acestea sunt mai vechi de 11 ani. Astfel, după eliminarea timbrului de mediu autorităţile vor să anuleze efectele şi să crească încasările la buget.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri